Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 13 jan 2017 / 14:19 uur

VUmc opent eerste tattoopoli van Nederland

Last van een allergische reactie of infectie na het laten zetten van een tatoeage? Dan kun je vanaf nu terecht bij het VUmc. Op vrijdag opent in dit ziekenhuis de eerste tattoopoli van Nederland.

De tatoeage blijft onverminderd populair in Nederland. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking heeft er een of meer. Het aantal toepassingen van tatoeages is bovendien flink gestegen, denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van permanente make-up en tatoeëring van tepels bij borstreconstructies. Helaas kunnen er zich, ook maanden of zelf jaren na het laten zetten, een grote verscheidenheid aan complicaties voordoen.

„Eindelijk is er een mogelijkheid om mensen met een allergische reactie op hun tatoeage op één centrale plek te zien en te behandelenr, aldus initiatiefnemer en dermatoloog-in-opleiding Sebatiaan van der Bent. De poli is speciaal opgericht voor dermatologische complicaties bij tatoeages. Patiënten kunnen bijvoorbeeld worden behandeld met hormoonzalf of -injecties en CO2-laserbehandeling.

VUmc opent eerste tattoopoli van Nederland
Henk Schiffmacher tatoeëert Arie Boomsma. Foto: ANP

Samenwerking

Op de poli wordt tevens wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak, risicofactoren en de behandeling van allergische reacties. Het doel hiervan is de ontwikkeling van veiligere kleurstoffen. „We weten inmiddels dat de boosdoener in de meeste gevallen de rode inkt is”, vertelt Van der Bent.

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, is de initiatiefnemer een samenwerking aangegaan met Nederlands bekendste tatoeëerder Henk Schiffmacher. „Het is belangrijk voor ons dat hij de poli ondersteunt”, aldus Van der Bent. De meester-tatoeëerder stimuleert mensen met medische problemen om een afspraak te maken of te participeren aan het onderzoek.

Schiffmacher gaf al eerder aan dat hij graag meewerkt aan medisch-wetenschappelijk onderzoek naar tatoeageallergie. „We hebben allebei hetzelfde doel: inkt met kleurstoffen die zo min mogelijk kans geven op allergieën”, vertelt hij in VUmc-magazine de specialist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VUmc opent eerste tattoopoli van Nederland
Sluiten