Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 26 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Vrouw overleeft dagenlang zonder longen

Canadese artsen hebben naar eigen zeggen het leven van een 32-jarige vrouw gered nadat zij haar zieke longen hebben verwijderd. Dat meldt de Canadese krant The Globe and Mail.

Melissa Beloit werd geboren met taaislijmziekte en kreeg vorig jaar een levensbedreigende longontsteking. Met naar verwachting nog maar een paar uur te leven besloten artsen, na toestemming van de familie, de radicale ingreep uit te voeren.

Medische primeur

Deze beslissing werd niet zomaar genomen. „Het ging om een procedure die naar ons weten niet eerder is uitgevoerd, er waren veel onbekende factoren”, aldus dokter Niall Ferguson. Vanwege de snel verspreidende infectie, hadden de artsen echter weinig keuze. „In deze zaak moesten we eigenlijk wel, want Melissa was dood aan het gaan. Als we niets hadden gedaan, was ze die dag sowieso overleden.”

Donorlongen

Na de levensreddende operatie lag Benoit zes dagen in coma, enkel in leven gehouden door ultramoderne technologie. Het wachten was op een paar nieuwe longen. We wisten niet of we ze in een dag of maand zouden krijgen, dus we bekeken het van dag tot dag”, aldus chirurg Keshavjee. Gelukkig werden er na 5-6 dagen donorlongen aangeboden.”

Toen Benoit weer bijkwam, waren haar spieren zo verslapt dat ze niet eens haar hand kon opsteken. „Het enige wat ik kon doen, was mijn tong uitsteken”, aldus Benoit. Na een maand mocht de vrouw van de ventilator af en kon ze de effecten van de nieuwe longen ervaren: „Ik kon eindelijk ademen, ik heb dit gevoel nooit eerder gehad. Ik hoestte niet langer.”

Herstel

Daarna kon het echte herstel beginnen. Met de hulp van therapeuten leerde ze opnieuw om te zitten, staan en haar hoofd omhoog te houden. „Je staat eerst op het randje van de dood en daarna leef je weer ineens thuis. Maar ik ben zo dankbaar en blij om thuis te zijn”, stelt Benoit.

Toch heeft de 32-jarige moeder nog een lange weg te gaan. Door bloedvergiftiging werken haar nieren niet goed meer en moest ze starten met dialyse. Over een paar maanden krijgt ze daarom een nieuwe nier van haar moeder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrouw overleeft dagenlang zonder longen
Sluiten