Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 4 jan 2017 / 08:46 uur

Vrachtwagen aanslag Berlijn mogelijk museumstuk

De vrachtwagen die op 19 december werd gebruikt om een aanslag te plegen op een Duitse kerstmarkt, wordt mogelijk tentoongesteld in het Haus der Geschichte in Bonn, één van de populairste Duitse musea.

„Of we willen of niet, de aanslag hoort nu bij onze geschiedenis”, stelt Hans Walter Hütter, voorzitter van de Stichting Haus der Geschichte, in een interview met het Duitse persbureau DPA. Hoewel het niet de bedoeling is om de aanslag enkel vanuit het perspectief van de dader te tonen, heeft de vrachtwagen wel een maatschappelijke relevantie heeft, meent het museum. Stichting Haus der Geschichte toont in vier musea in Berlijn, Bonn en Leipzig de Duitse geschiedenis vanaf 1945 tot nu.

Niet definitief

Hütter geeft aan dat het nog onduidelijk is of de vrachtwagen daadwerkelijk in de collectie wordt opgenomen. „Het is nog te vroeg om een ​​definitief antwoord te kunnen geven, er is een zekere afstand tot de aanslag nodig om de juist beslissing te nemen."

Bovendien kan de vrachtwagen vanwege het formaat niet in zijn geheel in het museum worden neerzet. „Men kan beter aan een bepaald deel van de truck denken", aldus Hütter.

Aanslag

Tijdens de aanslag reed een vrachtwagen tientallen meters door de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. Hierbij kwamen 12 mensen om het leven, en raakten bijna 50 mensen gewond. Onder de doden bevindt zich de Poolse vrachtwagenchauffeur die al eerder om het leven werd gebracht door aanslagpleger Anis Amri.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrachtwagen aanslag Berlijn mogelijk museumstuk
Sluiten