Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 24 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Vlees eten is het nieuwe roken

Als het aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ligt, heft de overheid zo snel mogelijk accijns op vleesproducten. De productie van voedsel veroorzaakt wereldwijd ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen, en dierlijke producten spelen daarin een grote rol. Zo stoten herkauwers zoals koeien bijvoorbeeld het gas methaan uit.

Verspillend en ongezond

Het RIVM bracht dinsdag het onderzoek ‘Wat ligt er op ons bord?’ uit. Daaruit kwam naar voren dat de eetgewoonten van de consument verspillend, milieubelastend en ongezond zijn. We zouden over de gehele linie minder moeten eten. Dat is beter voor onze gezondheid en het milieu.

Accijns

Ook moeten we dus minder vlees eten. Om dat te bewerkstelligen, stelt het RIVM voor dat de overheid accijns heft op vlees, zoals er nu accijns op tabak wordt geheven. Dat zou betekenen dat je biefstukje een stukje duurder wordt dan het al is, waardoor wij als consument waarschijnlijk twee keer nadenken voor we die lekkernij kopen. Dat moet uiteindelijk leiden tot minder consumptie van vlees.

Dat is ook precies de bedoeling. Want minder vlees eten, leidt tot minder productie, wat leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen en dat is goed voor het milieu. Nog een reden om minder vlees te eten: als we onze consumptie met 40 procent verminderen, daalt het aantal ziektegevallen met 20 procent. Ook zouden er duidelijke etiketten op voedsel geplakt moeten worden zodat mensen meteen kunnen zien of een product gezond en duurzaam is.

Voor- en nadelen

Er zitten ook nadelen aan het duurzamer en gezonder eten van vlees. Bij vleesconsumptie is het duurzaam om het hele dier, van kop tot staart, te eten, waardoor er ook bewerkte vleesproducten zoals worst op de markt komen. Dat is minder gezond volgens het RIVM.

Een ander probleem is onze portemonnee. We willen wel graag duurzaam en gezond eten, maar als we boodschappen doen, letten we toch voornamelijk op de prijs. Daar spelen bedrijven weer op in omdat ze winst willen maken.

‘Cowspiracy’

De uitstoot van broeikasgassen door dierlijke productie is een onderwerp dat al jaren voor ophef zorgt. Een goed voorbeeld is de documentaire ‘Cowspiracy’, waarvan de maker beweert ontdekt te hebben dat milieuorganisaties en grote bedrijven wel weten dat de vleesproductie funest is voor onze planeet, maar dat ze er niet over willen of kunnen praten omdat ze ofwel niet gehoord worden, of er zelf een slaatje uit kunnen slaan op financieel gebied. Gesteld wordt dat de vleesproductie voor meer uitstoot van schadelijke gassen zorgt dan het hele transportvervoer wereldwijd.

Voedseltop

Het RIVM presenteert het onderzoek vlak voordat de Voedseltop, de 150 ‘beslissers’ uit de Nederlandse voedselwereld, aankomende donderdag in Den Haag bij elkaar komt om samen te praten over het voedselbeleid van de toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vlees eten is het nieuwe roken
Sluiten