Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 17 jan 2017 / 15:48 uur

Vijf eerder verdwenen vluchten voor de MH370

Bijna drie jaar na het verdwijnen van vlucht MH370 van Malaysia Airlines is de zoektocht naar het toestel gestaakt. De meeste vluchten die verdwijnen, worden toch nog teruggevonden – uiteindelijk soms tientallen jaren later. Maar sommige blijven voor altijd een mysterie.

Vlucht 19, 1945

De meest bizarre verdwijning vond plaats vlak na de oorlog toen de Amerikaanse luchtmacht op 5 december 1945 een routineoefening uitvoerde voor de kust van Florida. Vlucht 19 bestond uit vijf bommenwerpers met zeer ervaren piloten die opstegen van Fort Lauderdale, maar nooit terugkeerden. In de beruchte Bermudadriehoek meldden de piloten dat al hun kompassen niet meer werkten en dat zij de weg kwijt waren. Gedesoriënteerd raakten de vliegtuigen steeds verder uit koers. Waarschijnlijk zijn ze door brandstofgebrek neergestort. Bizar genoeg verdween ook het reddingstoestel dat de Amerikaanse luchtmacht op pad stuurde. Ondanks een gigantische zoektocht is geen van de zes vliegtuigen of iemand van 27 mannen ooit teruggevonden.

Vittorio Missoni, 2013

Voor de kust van Venezuela verdwenen in 2013 de Italiaanse modeman Vittorio Missoni, zijn vrouw en vier andere inzittenden, waaronder de piloot en copiloot. Het toestel zou op 4 januari 2013 van Los Roques naar Caracas vliegen. De afgelopen tien jaar verdwenen of crashten verschillende vluchten in dezelfde regio tussen Caracas en de 350 eilanden van Los Roques die een gebied van ongeveer 40 kilometer bestrijken. Maanden werd er gezocht in het uitgestrekte gebied. Uiteindelijk werd het kleine vliegtuig van Missoni pas tien maanden na de verdwijning voor de Venezolaanse kust teruggevonden op bijna een kilometer diepte.

Antoine de Saint-Exupéry, 1944

Het mysterie rond de Franse piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry werd pas na 60 jaar opgelost. De zoon van burggraaf Jean de Saint-Exupéry werd wereldberoemd door Le Petit Prince, een boekje dat maar liefst 80 miljoen keer verkocht werd in vele talen. Niet alleen door zijn hoge komaf en zijn beroemde boek bleef zijn naam bekend. In 1944 zou hij voor de geallieerden met een Lockheed Lightning P38J een verkenningsvlucht uitvoeren boven het Rhônedal. Maar de Fransman keerde niet terug. Pas zestig jaar later, op 7 april 2004, werd zijn toestel voor de kust van Marseille teruggevonden op 60 meter diepte.

Star Dust, 1947

De Star Dust, een vliegtuig van de British South American Airways dat in 1947 verdween na een crash, werd pas na vijftig jaar gevonden. De Star Dust vloog van Buenos Aires in Argentinië naar Santiago in Chili. Voor de verdwijning werd tot driemaal toe een cryptische boodschap, ‘STENDEC’, uitgezonden. Tot op de dag van vandaag weet niemand wat dat daarmee bedoeld werd. De vliegtuigmotor en overblijfselen van negen van de elf slachtoffers werden ruim vijftig jaar later gevonden aan de voet van een gletsjer op 5000 meter hoogte in het Andesgebergte.

The Miracle of the Andes, 1972

Door de film Alive werd de crash van vlucht 571 met daarin The Old Christians Rugby Club wereldberoemd. Het vliegtuig met 45 mensen aan boord, rugbyers, begeleiders en vrienden, stortte neer in de Andes op 3600 meter. Een kwart van de inzittenden overleed direct door de klap. Anderen stierven dagen later door kou,verwondingen en ellende. Alsof de crash alleen nog niet genoeg was, werd het wrak van het toestel met daarin de overlevenden acht dagen na het ongeluk getroffen door een lawine. Daar kwamen acht mensen bij om. De zestien overgebleven overlevenden moesten zich in leven houden door vlees te eten van hun overleden vrienden. Pas na twee maanden werden zij gered uit dit vreselijke horrorverhaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf eerder verdwenen vluchten voor de MH370
Sluiten