Metro
Metro Nieuws 31 jan 2017 / 11:10 uur

Trump ontslaat minister van justitie na kritiek

Hij is nog geen twee weken aan de macht, maar toch heeft Trump al voor flink wat ophef gezorgd. Zo tekende hij een decreet tegen Obamacare, gaf hij opdracht om te starten met de bouw van een muur tussen de VS en Mexico en stelde hij een inreisverbod in. Minister Sally Yates van justitie leverde kritiek op deze laatste actie en werd daarop ontslagen door de Amerikaanse president.

Yates had haar departement de opdracht gegeven het inreisverbod van de president niet voor de rechter te verdedigen. In een brief aan haar medewerkers had ze onder meer vraagtekens gezet bij de wettelijke onderbouwing van het inreisverbod voor vluchtelingen en reizigers uit zeven overwegend islamitische landen. Trump heeft aanklager Dana Boente aangewezen om de waarnemend minister te vervangen.

Statement on the Appointment of Dana Boente as Acting Attorney General The acting Attorney General, Sally Yates, has…

Gepostet von Donald J. Trump am Montag, 30. Januar 2017

„Waarnemend minister van justitie, Sally Yates, heeft het departement verraden door te weigeren een legaal bevel uit te voeren dat was bedoeld om de burgers van de Verenigde Staten te verdedigen”, stelt Trump in een verklaring op Facebook. Yates, die onderdeel heeft uitgemaakt van de regering van Barack Obama, was volgens het Witte Huis „erg zwak” waar het de aanpak van illegale migratie betreft.

Meer ontslagenen

Yates was niet de enige topambtenaar die maandag het veld moest ruimen. Trump verving volgens Amerikaanse media ook het waarnemend hoofd van de Amerikaanse immigratie- en douaneautoriteit ICE, Daniel Ragsdale. Hij maakt plaats voor Thomas Homan, een andere topmedewerker binnen de dienst.

De nieuwe Amerikaanse minister van justitie, Dana Boente, heeft maandagavond (lokale tijd) kort na zijn benoeming afstand genomen van het beleid van zijn ontslagen voorganger. Boente gaf zijn departement volgens CNN opdracht de „wettige bevelen van onze president te verdedigen”. Boente zal waarschijnlijk niet lang op deze plek zitten. President Trump heeft senator Jeff Sessions op het oog als minister van justitie, maar zijn benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Senaat.

Sessions vs Yates

A 2015 C-SPAN clip of Jeff Sessions asking Sally Yates if she would refuse an order from the President is going viral. Yates was just fired as Attorney General by President Trump for defying his travel ban, while Sessions is his incoming Attorney General.

Gepostet von Al Jazeera English am Montag, 30. Januar 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump ontslaat minister van justitie na kritiek
Sluiten