Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 16 jan 2017 / 10:20 uur

Trump haalt nog eens uit naar vluchtelingen en NAVO

Donald Trump, die komende week wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten, heeft in zijn eerste interview sinds zijn verkiezing hard uitgehaald naar het vluchtelingenbeleid van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Hij noemde dat beleid ‘catastrofaal’.

Trump sprak met het Duitse blad Bild en de Britse krant The Times. Daarin zei hij dat hij Merkel bewonderde, maar hij zet kanttekeningen bij haar beleid als het gaat om migranten. „Ik denk dat ze een catastrofale fout maakte, en dat was het toelaten van alle illegalen”, aldus Trump. „Al die mensen werden zomaar binnengelaten, en niemand weet waar ze vandaan komen.” Volgens Trump hadden er veilige zones in Syrië gecreeerd moeten worden, waar de oorlogsvluchtelingen zouden kunnen schuilen.

‘Zonder vluchtelingen geen Brexit’

De vluchtelingenproblematiek bedreigt volgens Trump bovendien de Europese Unie. „Als al die vluchtelingen Europa binnen blijven trekken, denk ik dat het heel moeilijk wordt om de EU bij elkaar te houden omdat de burgers er boos om worden.”

Donald Trump op zijn golfbaan in Schotland. Foto: EPA

De aanstaande president stelt dat er geen Brexit zou zijn geweest, als de EU niet zoveel vluchtelingen had opgenomen. „Landen en burgers willen hun eigen identiteit, ook het Verenigd Koninkrijk. Dit was het laatste zetje. En ik denk dat daarom ook anderen uit de EU zullen stappen.” Trump wil de Britten overigens tegemoet komen door zo snel mogelijk een handelsakkoord te sluiten.

Deal met Rusland

Daarnaast haalde Trump ook opnieuw uit naar de NAVO. Hij noemde de organisatie „achterhaald”, omdat het zich concentreert op Rusland en niet op de strijd tegen het terrorisme. „Laten we kijken of we goede deals met Rusland kunnen sluiten. Ik denk dat het nucleair arsenaal flink verminderd moet worden.”

In ruil daarvoor wil Trump de sancties tegen Rusland verminderen. „Die doen Rusland veel pijn. Ik denk dat we tot een akkoord kunnen komen dat voor beide partijen voordelig is.” Trump stelde daarnaast voor om niet lang na zijn beëdiging een top met de Russische president Vladimir Poetin te houden in IJsland, om daar afspraken te maken.

‘Aleppo was smerig’

Dat Trump het aantal kernwapens wil verminderen, staat haaks op een eerdere uitspraak. Eerder plaatste hij een bericht op Twitter waarin hij stelde dat het Amerikaanse arsenaal aan kernwapens moet worden versterkt en zelfs moet worden uitgebreid.

Trump had daarnaast ook stevige kritiek op de rol van Rusland in Syrië. „Wat in Aleppo is gebeurd, is erg smerig”, aldus Trump. Hij stelt dat Obama de kans had om Assad en Poetin tegen te houden. „Hij trok een lijn in het zand, en toen gebeurde er niets. Dat was het moment om in te grijpen. Nu is het te laat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump haalt nog eens uit naar vluchtelingen en NAVO
Sluiten