Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 12 jan 2017 / 18:08 uur

Tientallen jassen voor daklozen ingeleverd

Tientallen jassen zijn er deze week binnengebracht bij een inzamelingsactie bij de politie in Groningen. Ook bij Rotterdammer John Hijnen op het stadhuis in Rotterdam zijn veel Rotterdammers weer oude – of zelfs nieuwe – winterjassen komen brengen voor de daklozen in de stad. Zeer welkom, zeker nu er weer zulk koud weer is voorspeld de komende tijd.

In Rotterdam is het de tweede keer dat er jassen werden ingezameld op deze manier. Rotterdammer John Hijnen had de actie opgezet vanwege berichtgeving over de politie die een jas van een dakloze zou hebben afgepakt omdat er een embleem van een beveiligingsbedrijf op zat.

Lees ook: Agent die jas afpakte van dakloze ontdaan door ophef

Afgelopen zaterdag waren er mede dankzij Hijnen al 114 jassen ingezameld en naar de opvang van het Leger des Heils gebracht. Deze donderdag ging de actie in de herhaling, omdat Hijnen mensen die er vorige keer niet bij konden zijn, toch de kans wilde geven alsnog hun jas in te komen leveren. En met succes: al een kleine 1,5 uur na de start hingen er alweer meer dan tien jassen over de kapstokken in de binnentuin van het stadhuis van Rotterdam.

Groningen

De actie van John Hijnen is niet onopgemerkt gebleven en heeft tot in Groningen navolging gekregen. Op het politiebureau daar kunnen ook jassen worden gebracht. De politie doet daar een inzameling en komende dinsdag wordt de kleding aan het Leger des Heils overgedragen. Donderdagmiddag waren daar al meer dan vijftig jassen ingeleverd, zo vertelt Pyter de Roos van de politie Noord-Nederland. „De actie in Groningen is getriggerd door de actie in Rotterdam”, zo vertelt hij. „Het is bedoeld om jassen een tweede leven te geven, om het aan iemand te geven die het minder heeft en die het nodig heeft.” Het aantal reacties en ingeleverde jassen is nu al boven verwachting, zegt De Roos, en de hoop is dat er nog meer jassen binnenkomen vóór dinsdag wanneer de jassen worden overgedragen aan het Leger des Heils.

View this post on Instagram

INZAMELING! Zoals heel Nederland heeft kunnen lezen in de krant en misschien heeft gezien, was er vorige week wat commotie in Rotterdam. En collega van ons had, terecht, een jas in beslag genomen van een zwerver. Deze jas was van de bekende V voorzien ter behoeve van Beveiligers. Spontaan werd er door burgers een actie opgestart om jassen in te zamelen. Welnu. Wie doet mee? Wij gaan INZAMELEN. Wij roepen jullie op om oude winterjassen, groot of klein, bij ons in te leveren aan de Sontweg te Groningen. Wij gaan een week lang inzamelen voor hen die wel een jas kunnen gebruiken. Op werkdagen tussen 8:30uur – 15:30uur kan er bij het beslaghuis aan de Sontweg 8 te Groningen worden ingeleverd (Ten opzichte van het gebouw meest rechter toegangshek welke open staat). Wij gaan de ingeleverde jassen volgende week aanbieden aan het Leger des Heils. De actie loopt tot en met maandag 16-1-2017. Uiteraard mag dit bericht worden gedeeld. De eerste jas is inmiddels door een medewerker van het Flexteam Groningen gedoneerd. #politienoordnederland #PolNN #politie #police #cops #instapolitie #instacops #instapolice #Groningen #Flexteam #inzamelen #jas #legerdesheils #liefdoen

A post shared by Politie Noord-Nederland (@politienoordnederland) on

Inleveren

Zelf ook nog een oude winterjas liggen? Breng hem dan deze donderdagmiddag naar Rotterdam (dat kon tot 16.00 uur) of naar Groningen, tot uiterlijk maandagmiddag. Uiteraard kun je ook gewoon je oude kleding inleveren bij de kledinginzameling van het Leger des Heils in je eigen buurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tientallen jassen voor daklozen ingeleverd
Sluiten