Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 16 jan 2017 / 18:17 uur

Suïcide Preventie Netwerk gelanceerd in Zeeland

In Zeeland is maandag het allereerste Suïcide Preventie Netwerk in Nederland opgezet. Het netwerk wil dat de preventie verbetert en dat die taak niet alleen op het bordje van de zorgsector komt te liggen. Ook het onderwijs, gemeentes, politie, de spoorsector en kerken moeten de krachten bundelen.

„Lokale samenwerking en actiegericht werken staan voorop”, vertelt een woordvoerder van het College Zorg en Welzijn (CZW Bureau) aan het Zeeuwse de Internet Bode. „De aanpak bestaat uit het actief mobiliseren van de regio met een campagne. De samenwerking met andere sectoren maakt het verschil.”

Volgens het CZW Bureau is het hoog tijd voor verandering. „De her- en erkenning, veiligheid, behandeling en organisatie van de zorg voor mensen met suïcidaal gedrag kan en moet beter.”

Nog zes regio’s

Het project – dat nog in de testfase zit – begint niet voor niets in Zeeland. „Het gemiddelde ligt in Zeeland nog hoger dan landelijk.” Het is de bedoeling dat later ook Zuid-Oost Brabant, Zaanstreek Waterland, Friesland, Den Haag, Haarlem/Zuid Kennemerland en Groningen gaan meedoen.

Het is niet toevallig dat deze zeven regio’s – samen Suïcide Preventie Actienetwerk (SuPrAnet) – hieraan meewerken. „Wat hen bindt, is dat ze niet langer willen dat burgers in hun regio eenzaam en radeloos sterven door zelfmoord. In onder andere Canada, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werd met dit programma tot 32 procent vermindering van suïcidepogingen en suïcides bereikt.”

Reageer op artikel:
Suïcide Preventie Netwerk gelanceerd in Zeeland
Sluiten