Metro
Metro Nieuws 13 jan 2017 / 18:40 uur

Stuk bot bij meegenomen spullen rampplek MH17

Bij de spullen die mogelijk afkomstig zijn van vlucht MH17 die door de Nederlandse journalist Michel Spekkers zijn meegenomen uit Oekraïne, zit een stukje menselijk bot. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdagavond gezegd.

In DNA-onderzoek dat werd gedaan door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is vastgesteld dat het bot afkomstig is van een passagier van wie de identiteit in 2014 is achterhaald. De nabestaanden van het slachtoffer zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Mee in vuilniszak

Spekkers vertelt dat hij de spullen op de rampplek van de MH17 in Oekraïne heeft gevonden. Hij nam alles in een vuilniszak mee naar Nederland. Zaterdag zijn de spullen op Schiphol overgedragen aan de autoriteiten. De andere voorwerpen zijn beoordeeld en niet relevant voor het strafrechtelijk onderzoek, aldus het OM.

Tijdens de overdracht zaterdag ontstond volgens het OM de indruk dat mogelijk niet alle voor het onderzoek relevante voorwerpen vrijwillig zouden worden afgestaan. Ook zou een reisgenoot met een rugzak met meegebrachte spullen op weg zijn naar de uitgang. Daarop werd de bagage van Spekkers en de medereiziger in beslag genomen.

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, met een Buk-raket uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stuk bot bij meegenomen spullen rampplek MH17
Sluiten