Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 jan 2017 / 17:02 uur

Starbucks: ‘10.000 vluchtelingen een baan geven’

Starbucks gaat vluchtelingen massaal aan het werk zetten. De wereldberoemde koffiehuisketen wil in de komende vijf jaar 10.000 vluchtelingen in dienst nemen. Naar eigen zeggen doet Starbucks dit als een reactie op het inreisverbod van president Donald Trump, dat onder andere gericht is op vluchtelingen.

„We leven in een ongekende tijd, waarin we getuigen zijn van het slechte geweten van ons land en waarin de American Dream in twijfel wordt getrokken”, zo schrijft voorzitter en directeur Howard Schultz. Starbucks zegt zich door het beleid van Trump genoodzaakt te voelen uit een ander vaatje te tappen dan voorheen. „We willen laten zien dat we hier niet stil toe staan te kijken.”

Verdubbelen

Starbucks zegt al actief te zijn met het aannemen van vluchtelingen, maar wil dat aantal in de komende vijf jaar verdubbelen tot tienduizend. „Dit gaat we doen in alle 75 landen waar we vestigingen hebben, maar we beginnen hier in de Verenigde Staten. We focussen ons hier eerst op vluchtelingen die onze troepen hulp hebben geboden op momenten dat dat nodig was door bijvoorbeeld te tolken.”

Met die specificatie lijkt Schultz een punt te willen maken richting Trump over de hulp die de VS in sommige gevallen heeft gehad van vluchtelingen en dat die beloond dient te worden in plaats van bestraft met een inreisverbod.

Mexico

Verder wil het Amerikaanse bedrijf ook laten zien dat ze niet wegloopt van zijn verantwoordelijkheden richting Mexico, het land dat Trump achter een muur wil stoppen. Een muur die hij wil betalen met extra hoge invoerrechten (20 procent) op Mexicaanse producten. Starbucks haalt veel van zijn koffie uit Mexico en wil laten zien niet bang te zijn om dat te blijven doen. Schultz zegt zelfs dat er komend jaar nog meer koffiebomen gedoneerd zullen worden aan Mexico.

„We staan klaar om onze Mexicaanse klanten en werknemers te helpen, nu ze moeten afwachten wat het effect is van de aanstaande handelssancties, immigratiebeperkingen en importbelasting”, schrijft Schultz, die Trump verder terloops aanmoedigt om bruggen in plaats van muren te bouwen tussen landen.

Andere CEO’s

Schultz is niet de eerste grote CEO die zich uitspreekt tegen het inreisverbod en andere maatregelen van Trump. Wel is hij voorlopig de enige die aangeeft met acties tegen Trump in te gaan in plaats van enkel zijn onvrede tentoon te spreiden.

Eerder kwamen er al statements van Mark Zuckerberg (Facebook), Elon Musk (onder andere Tesla en PayPal) en Sundar Pichai (Google).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Starbucks: ‘10.000 vluchtelingen een baan geven’
Sluiten