G. Reinards
G. Reinards Nieuws 19 jan 2017
Leestijd: 9 minuten

Smoelenboek: de ministers van Trump

Donald Trump, die vrijdag wordt beëdigd, heeft zijn volledige kabinet samengesteld. Het wordt nu al het ‘rijkste kabinet’ in de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten genoemd. De meeste ministers die Trump wil benoemen zijn miljonair of zelfs miljardair, net als Trump zelf. Dat terwijl Trump tijdens zijn campagne uitdroeg dat hij korte metten zou maken met het ‘politieke establishment’ en de rijken.

Zijn kabinet bestaat voornamelijk uit blanke mannen, miljonairs en (oud-)militairen. De officiële benoemingen moeten nog plaatsvinden en daarna moet de Senaat er nog mee instemmen. Een overzicht:

Minister van landbouw

De voormalig gouverneur van Georgia, Sonny Perdue, is de laatste toevoeging aan het team van Trump. Perdue is oorspronkelijk een Democraat maar ruilde van partij toen hoe de Republikeinse gouverneur van de zuidoostelijke staat werd. Met een doctorsgraad in de diergeneeskunde en een opvoeding op een boerderij, heeft hij een sterk agrarische achtergrond. Perdue haalde de nationale kranten toen hij gedurende een droogte aan de inwoners van Georgia vroeg om tot god te bidden voor vergeving.

Foto: AFP PHOTO / Bryan R. Smith

Minister van veteranenzaken

Voor het eerst wordt het departement voor veteranen geleid door iemand die zelf niet heeft gediend in het leger, Dr. David J. Shulkin. Toch is de 56-jarige Shulkin geen onlogische keuze, onder Obama was hij al de onderminister van gezondheid in hetzelfde departement. Hiermee was hij de leider van het grootste geïntegreerde gezondheidssysteem van Amerika. De Veterans Health Administration (VHA) heeft namelijk 1.700 locaties en helpt bijna 9 miljoen veteranen.

Foto: AFP PHOTO / DOMINICK REUTER

Minister van financiën
De New Yorkse Steven Mnuchin, voormalig bankier en Hollywoodproducer, mag de Amerikaanse geldkist gaan beheren. Hij financierde films als Avatar en X-Men. De keuze voor Mnuchin is ergens opvallend, omdat hij geen werkervaring heeft bij de overheid. Mnuchin wist tijdens de campagne veel geld voor Trump op te halen.

Foto: Steven Mnuchin

Minister van volksgezondheid en sociale zaken
Tom Price mag binnenkort de rol van gezondsheidsminister gaan vervullen. De oud-chirurg is een fervent criticaster van Obamacare. Trump noemde de 62-jarige Price een goede kandidaat om Obamacare onder de loep te nemen en betaalbare zorg voor iedere Amerikaan beschikbaar te maken.

Foto: Tom Price

Minister van energie
Naar verluidt wordt de oud-gouverneur van Texas Rick Perry minister van energie. Perry zit nu nog in de raad van bestuur van het energiebedrijf Energy Transfer Partners (ETP). Perry was vanaf 2000 15 jaar lang gouverneur van Texas en mag zich daardoor de langstzittende gouverneur in de geschiedenis van Texas noemen.

Foto: Rick Perry

Minister van onderwijs
Betsy DeVos, 58 jaar, werd als eerste vrouwelijke minister voorgedragen. Onder haar leiderschap zullen we het Amerikaanse onderwijssysteem hervormen en de bureaucratie doorbreken”, zei Trump eerder over haar. DeVos was vereerd en liet via een tweet weten: „Het status quo in onderwijs is onaanvaardbaar.”

Foto: Betsy DeVos

Minister van defensie
Generaal James ‘Mad Dog’ Mattis wordt de nieuwe minister van defensie. Hij wordt de baas van de Amerikaanse strijdkrachten, waar zo’n 2 miljoen militairen onderdeel van zijn en nog eens tienduizenden ambtenaren die voor het Pentagon werken. Het budget van het ministerie van defensie is volgend jaar ongeveer 580 miljard dollar (547 miljard euro), ongeveer 3,3 procent van het bruto binnenlands product (BBP) van de VS of zo’n 15 procent van alle uitgaven van het land. Ter vergelijking: Nederland geeft maar 1,13 procent van het BBP uit aan defensie.

Generaal James N. Mattis moet het gevecht tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak vorm gaan geven. Onder president Obama werden twee belangrijke hervormingen binnen de strijdkrachten doorgevoerd. Namelijk de integratie van vrouwen in topposities binnen het leger en het toestaan van trangenders binnen het leger. Onder leiding van de 66-jarige Mattis zouden deze hervormingen mogelijk teruggedraaid kunnen worden.

Mattis leidde in 2003, na de invasie van Irak, een divisie van de marine in Bagdad en was van 2010 tot 2013 bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij staat bekend om zijn harde taal en uitspraken rondom de oorlog in Irak en Afghanistan en heeft de afgelopen jaren veel kritiek geleverd op het beleid van Obama. Zijn bijnaam is ‘Mad Dog’.

Voor zijn aanstelling zal het congres een ‘uitzondering’ moeten maken, omdat hij pas sinds 2013 uit dienst is getreden. Volgens de Amerikaanse wet mag een militair na het uit dienst treden zeven jaar lang geen baan bij defensie hebben.

James ‘Mad Dog’ Mattis

Minister van justitie
De 69-jarige senator Jeff Sessions wordt minister van justitie. Sessions, die al twintig jaar als senator namens Alabama dienstdoet, is een fel tegenstander van zowel illegale als legale immigratie. Volgens hem veroorzaakt dit werkloosheid in de VS. Sessions is tijdens zijn carrière meerdere keren van racisme beschuldigd.

Foto: Jeff Sessions

Minister van buitenlandse zaken (Secretary of State)
Rex Tillerson is de huidige topman van het oliebedrijf ExxonMobil. De 64-jarige Tillerson is omstreden vanwege zijn banden met Rusland. Hij zou nauwe banden met het Kremlin hebben en op goede voet staan met de Russische president Poetin. Tillerson werkt al jaren samen met het Russische bedrijfsleven en in 2011 sloot hij een historische deal met de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft. Twee jaar later kreeg de Exxon-topman van president Poetin de Orde van Vriendschap uitgereikt, een hoge Russische onderscheiding.

Eerder werd al bekend dat Tillerson één van de kandidaten voor de positie van Secretary of State was. Vanuit de Democratische partij, maar ook vanuit Trumps’ eigen Republikeinse partij, was meteen al veel kritiek op Tillerson. Beide partijen hebben aangegeven dat zij Tillerson in de Senaat kritisch willen ondervragen over zijn banden met Rusland.

De keuze voor Tillerson komt vlak na de onthullingen over de hackaanvallen waarmee Rusland mogelijk de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed. Volgens Trump zijn de banden van Tillerson met Rusland juist positief omdat hij het land goed zou kennen.

Foto: Rex Tillerson

Minister van volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling
Opvallend is ook de keuze van Trump voor de voormalige neurochirurg Ben Carson als minister van volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling. Carson nam het aanvankelijk op tegen Trump in de voorverkiezingen bij de Republikeinen. Volgens critici is Carson niet gekwalificeerd voor de baan. Daar was hij het zelf ook mee eens, want aanvankelijk sloeg hij de baan af omdat hij ‘nooit eerder een federaal orgaan gerund’ had. Maar hij is van gedachten veranderd en heeft de baan toch aangenomen.

Als vastgoedontwikkelaar heeft Trump, ondanks dat hij al belangen in zijn bedrijf zal opzeggen, baat bij belastingvoordelen voor woningbouw.

Foto: Ben Carson

Minister van werkgelegenheid
De 66-jarige Andrew Puzder is de eigenaar van de fastfoodketen CKE Restaurants. Hij was één van de sponsors van de campagne van Trump en is een sterke criticus ten aanzien van het minimumloon. Dat terwijl Obama zich de laatste jaren, na protesten voor een minimumloon van 15 dollar, juist hard heeft gemaakt voor een hoger minimumloon en verbeterde arbeidsomstandigheden, onder andere binnen de fastfood/restaurantsector. Puzder is daar fel op tegen. Ook is hij een tegenstander van Obamacare, de zorgwet van Obama, waarmee iedere Amerikaan verplicht wordt om een zorgverzekering te nemen.

Foto: Andrew Puzder

Minister van binnenlandse veiligheid
Voormalig generaal der mariniers, John Kelly, krijgt binnenlandse veiligheid toebedeeld. Een van de taken van de 66-jarige man is het aanhalen van de banden tussen Amerikaanse inlichtingendiensten en de politie. In het jaar 2008-2009 was Kelly commandant van de strijdkrachten in Irak. Dit jaar nam hij na veertig jaar afscheid van zijn militaire carrière.

Foto: John Kelly

Minister van transport
Elaine L. Chao wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe minister van transport. Ze moet de beloftes van Trump om de Amerikaanse infrastructuur, die er slecht voor staat, te verbeteren gaan vormgeven. Chao was minister van werkgelegenheid onder George W. Bush en hoort bij hetzelfde politieke establishment dat Trump tijdens zijn campagne zo verguisde. Chao is getrouwd met Mitch McConnel, de meerderheidsleider van de Amerikaanse Senaat.

Foto: Elaine L. Chao

Minister van economische zaken en handel
De 78-jarige Wilbur Ross is miljardair geworden met het opkopen van kolen- en staalbedrijven. Trump wil in deze sectoren investeren, wat ingaat tegen de huidige trend om klimaatverandering tegen te gaan. Ross heeft een private-equityfirma en werkte voorheen voor de bank Rothschilds. Ross heeft gezegd dat hij af wil van slechte handelsovereenkomsten met andere landen en is een voorstander van hoge invoerrechten voor China.

Foto: Wilbur Ross

Minister van Binnenlandse Zaken

De 55-jarige Ryan Zinke zit als Republikein voor de staat Montana in het Huis van Afgevaardigden. Hij zat van 1986 tot 2008 bij de Navy Seals, een speciale militaire eenheid, en klom daar op tot commandant. Als minister van Binnenlandse Zaken wordt Zinke verantwoordelijk voor de uitvoering van de agenda van Trump op het gebied van de winning van kolen en gas, waar Trump een groot voorstander van is, maar wat de regering van Obama juist wilde verminderen.

Zinke steunde Trump al vanaf het begin van zijn campagne. Hij is geen uitgesproken ontkenner van klimaatverandering, maar zei wel eens dat het ook niet ‘wetenschappelijk bewezen is’. Hillary Clinton noemde hij in 2014 de ‘Antichrist’.

Ryan Zinke. Foto Kena Betancure/AFP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in de Verenigde Staten een andere rol dan in Nederland. Het ministerie is verantwoordelijk voor het beheer van het federale land dat in bezit is van de overheid, zoals nationale parken en militaire basis. Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft meer gemeen met het Amerikaanse ministerie van Homeland Security (Binnenlandse Veiligheid).

Chef-strateeg
Misschien wel het controversieelst is de keuze van Trump voor Stephen Bannon als chef-strateeg. Dat is de belangrijkste adviseur van Trump. Bannon is een zakenman en de voorzitter van het extreemrechtse Breitbart News. Hij staat bekend als een racistische nationalist. David Duke, leider van de Ku Klux Klan, reageerde via Twitter verheugd op de aanstelling van Bannon.

Foto: Stephen Bannon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Smoelenboek: de ministers van Trump
Sluiten