Els Anker
Els Anker Nieuws 15 jan 2017

Rutte: VVD gaat niet met PVV regeren

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) zal na de Tweede Kamerverkiezingen in maart niet regeren met de Partij voor de Vrijheid (PVV). Dat zei VVD-lijsttrekker Mark Rutte zondag in het televisieprogramma Buitenhof. „De kans is niet 0,1 procent, die kans is 0,0 procent, puur op inhoudelijke gronden”, aldus Rutte.

Presentator Paul Witteman legde de minister-president een passage voor uit de column van VVD-coryfee Hans Wiegel in De Telegraaf. Daarin stelde Wiegel dat „samenwerken met PVV niet moet worden uitgesloten, omdat de mensen die op hem stemmen moeten weten dat zij niet een stel verdoemden zijn.”

Minder-Marokkanen

Volgens Rutte zijn veel uitspraken van Geert Wilders in strijd met de Nederlandse rechtsstaat. Eerder gaf Mark Rutte al aan niet met de partij te willen samenwerken zolang Geert Wilders zijn uitspraken over ‘minder-Marokkanen’ niet terugneemt. „Dat is een manier van werken die ik ten diepste afkeur”, aldus de VVD-voorman. „Daarom wil ik niet met hem samenwerken.”

Ook vindt Rutte de PVV sociaaleconomisch linkser dan de SP van Emile Roemer en is de mislukte samenwerking uit het eerste kabinet-Rutte voor hem een reden tot vermijding van coalitievorming. Volledige uitsluiting gaat Rutte echter te ver. „Ik sluit een partij niet uit, want dan zeg je tegen kiezers dat je hun problemen niet serieus neemt.”

GroenLinks

Rutte verscherpte in het gesprek zijn eerdere uitspraken omtrent de samenwerking met de PVV. In het kerstinterview met De Telegraaf achtte hij de kans nog „uiterst klein, zo niet verwaarloosbaar”. De premier meldde alle mogelijkheden open te houden over de samenwerking met andere partijen.

De minister-president antwoordde het "verschrikkelijk" te vinden dat er kiezers zijn die zich afvragen of politici er nog wel voor hen zijn. Volgens de premier drijft dit hem om in de politiek te blijven en kiezers duidelijk te maken dat dat wel zo is.

Ook partijleider van GroenLinks Jesse Klaver zei zondag niet met de PVV te willen regeren. „Ik sluit niemand uit, behalve de PVV”, aldus Klaver in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Klaver meldde dat hij een coalitie met de VVD wel mogelijk acht, ondanks dat de partijstandpunten ver uit elkaar liggen.

Arrogantie

Geert Wilders reageerde via Twitter op de uitlatingen van zijn collega: „De arrogantie van de macht. Corrigeer Rutte. Op 15 maart.” Wilders heeft vorig jaar zelf gezegd dat hij niet met de VVD wil regeren zolang Rutte daar nog aan het roer staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte: VVD gaat niet met PVV regeren
Sluiten