Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 11 jan 2017 / 08:23 uur

Koele kikker Huub is plots internetheld

Stokstijf stil stond het 6-jarige jochie met zijn slee naast een wak op het flinterdunne ijs van de plas het IJzeren Kind in Hintham. „Hij dacht: ik blijf hier maar staan, hier sta ik goed”, zegt zijn redder Huub van den Berg (26) van het duikteam van Brandweer Brabant-Noord.

De knuffels waren na afloop niet voor hem, maar voor papa en mama, maar dat deert Van den Berg niet. „Nee hoor, het was een mooi moment voor mij toen het jongetje weer op de kant stond. Wij moeten er vervolgens voor zorgen dat we meteen weer klaarstaan voor als er een volgende melding komt.”

Het jongetje was op deze onfortuinlijke plek beland bij het sleeën met zijn zus. Ze sjeesden van een heuveltje af dat uitkwam op de plas. Het zusje wist op tijd van de slee te springen, haar broertje bleef zitten en belandde op het ijs. Omstanders riepen dat hij stil moest blijven staan totdat de hulpdiensten arriveerden. Het dat deed hij. Doodstil.

Een filmpje van de redding van afgelopen zaterdag is dinsdag al bijna anderhalf miljoen keer bekeken op Facebook. De heldendaad in de ogen van velen, maar gewoon onderdeel van zijn werk voor Van den Berg, vond zelfs de timeline van Facebookers in het buitenland. De beelden zijn online gezet door de 72-jarige Bert van Dalen, het was zijn eerste filmpje.

Door het ijs

Voor Van den Berg was het zijn eerste ’oppervlakte redding’ zoals ze dat bij de brandweer noemen. Wel haalde hij in zijn carrière al eerder mensen uit het ijskoude water. „We waren met een team van acht personen op de melding van een jongetje op het ijs af gegaan”, zegt René van Heuven, bevelvoerder incidentenbestrijding bij Brandweer Brabant-Noord. „Dat horen we niet zo vaak. Meestal zijn ze al door het ijs gezakt.”

Geruststellen

Bij aankomst zagen ze het jochie stokstijf naast een wak staan. „Het was wel aandoenlijk zo’n jong mannetje op het ijs te zien staan”, zegt Van Heuven. „Hij maakte een bange indruk. We probeerden hem meteen op zijn gemak te stellen en te laten weten dat wij er waren om hem te helpen. De ouders leken echter meer onder de indruk van de situatie dan hij.”

Van den Berg ging meteen te water. Hij moest het ijs breken op weg naar het onfortuinlijke jongetje. Dat bleef nog altijd roerloos staan. „Angst in zijn ogen zag ik niet”, zegt Van den Berg. „Ik zag hem als geheel. Je bent op zo’n moment alleen met de praktische zaken bezig. Ik zocht contact met hem. Zei dat hij stil moest blijven staan en duwde de drijvende brancard naar hem toe. Hij ging erop zitten en werd door mijn collega’s naar de kant getrokken.”

Ook de slee gered

In plaats dat Van den Berg zelf ook snel de kant op zocht, ‘redde’ hij ook de achtergebleven slee. „Kleine moeite, toch? Ik dacht: die pak ik even mee”, zegt hij in reactie op de zowel verontwaardigde als lovende Facebook-reacties over deze ‘tweede reddingsactie’.

De brandweerlieden zijn eigenlijk heel verrast dat dit filmpje zo’n hit is geworden. „De inzet was voor ons niet zo spannend, dat maken we wel anders mee. Maar we zijn heel blij met de positieve belangstelling voor ons duikteam. En natuurlijk is het allerbelangrijkste dat het jongetje veilig op de kant is gekomen.”

Wak in het ijs?

Op weg naar het jongetje had de brandweer doorgegeven dat het jongetje zijn oppervlakte zo groot mogelijk moest maken door te gaan liggen. Dit verkleint de kans dat je door het ijs zakt. Nadeel hierbij is het risico op onderkoeling. Soms is het beter om, zoals het jongetje deed, roerloos te blijven staan. Door te gaan liggen, maak je namelijk onnodige bewegingen, wat het risico van door het ijs zakken weer vergroot. Nadeel hierbij is weer dat je gewicht niet wordt verdeeld. Beste tip: je ervan verzekeren dat het ijs dik genoeg is om erop te kunnen staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koele kikker Huub is plots internetheld
Sluiten