Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 16 jan 2017 / 13:38 uur

Rode Kruis: Kans op onderkoeling in de file

De Nederlandse winters zijn de afgelopen jaren gematigd geweest, toch waarschuwt het Rode Kruis voor vrieskou. Nederlanders zouden vaak slecht voorbereid op pad gaan en lopen daardoor een groter risico op ongelukken of onderkoeling.

Het Nederlandse Rode Kruis deed onderzoek naar de voorbereiding van Nederlanders bij vrieskou en daar zou het een en ander mis mee zijn. Zo heeft bijna de helft van de Nederlanders geen strooizout in de kast staan en loopt een grote groep kans in de file onderkoeld te raken. Bijna de helft neemt bij een gevoelstemperatuur van min 20 graden Celsius geen deken mee in de auto.

Drinken

Meer dan driekwart van de automobilisten neemt geen eten mee en meer dan de helft vertrekt zonder drinken. Automobilisten zouden er goed aan doen voldoende brandstof te tanken om lange files te kunnen overbruggen, aldus het Rode Kruis.

Een ander probleem zou zijn dat mensen in de vrieskou lopend naar hun bestemming gaan. Vooral voor kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een fysieke beperking is kou een groot risico. Hun lichaam blijft minder lang warm omdat het moeizamer beweegt.

Op de website en via social media geeft het Rode Kruis tips over wat te doen bij vrieskou. Zo krijgen automobilisten het advies een deken mee te nemen en fietsers om wat lucht uit de banden te laten, zo heeft de fiets namelijk wat meer grip op de weg. Het Rode Kruis heeft ook een app voor mensen die onderweg in de problemen komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rode Kruis: Kans op onderkoeling in de file
Sluiten