Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 5 jan 2017 / 11:14 uur

Polderen voor het slapengaan of naar bed sturen?

Dagelijkse dilemma’s kunnen een grote rol spelen in ons leven. Kleine irritaties, grote ergernissen, lastige kwesties en serieuze problemen: Metro hoort graag hoe jullie daarmee om zouden gaan. Deze keer: het avondritueel.

Het poldermodel is ook doorgedrongen in de kinderkamer van Frank, vader van 4 kinderen van 7 jaar en jonger. De ICT’er heeft het op de werkvloer populaire ’scrum’ geïntroduceerd om het proces van naar bed gaan te versnellen.

Het systeem gaat uit van een scrumbord met 3 kolommen: ’te doen’, ’mee bezig’ en ’gedaan’. In overleg is er aan de keukentafel naast ’tanden poetsen’ en ’in bad’ door de kinderen ’koppeltje duikelen’ en ’voorlezen’ aan toegevoegd. Het werd een spel met een race-element waar wekelijks aan geschaafd wordt. Resultaat: het avondritueel is ingekort met een uur.

Het avondritueel is in veel huishoudens niet de leukste tijd van de dag, maar gaat vaak gepaard met veel discussie en strijd. Frank poldert, maar anderen zien meer in de strenge hand. „Als ik zeg dat ze naar bed moeten, dan gaan ze naar bed”, zegt Manon, moeder van twee kinderen. Of de kinderen in hun kamer wel in bed blijven liggen, is echter de vraag. „Maar deur dicht, is deur dicht.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Polderen voor het slapengaan of naar bed sturen?
Sluiten