Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 19 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Piano in ziekenhuis Utrecht mag blijven

Even leek de piano, die sinds de kerstdagen in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht staat, te verdwijnen. Maar dankzij een oproep en actie van de stichting Vrienden van het UMC kan de piano toch blijven staan.

De piano staat in de centrale hal van het medisch centrum, daar oorspronkelijk neergezet om de kerstsfeer in het ziekenhuis tot leven te brengen. Patiënten, bezoekers, medewerkers, iedereen mag erop spelen. Er wordt gretig gebruik van gemaakt om een beetje extra gezelligheid te creëren en te zorgen voor ontspanning voor zowel spelers als luisteraars.

De piano dreigde te moeten verdwijnen omdat de huur en de kosten voor het beheer en onderhoud – 2000 euro per jaar – voor het muziekinstrument niet meer betaald konden worden. De Vrienden van het UMC deed daarom een oproep voor een sponsoractie.

Vier piano’s

Marco Houterman, een van de initiatiefnemers van de actie, is verrast door de vele reacties. „Het is prachtig. Er reageren bedrijven en leveranciers tot en met mensen die spontaan opbellen om hun piano van thuis aan te bieden. We hebben nu genoeg donaties voor het benodigde bedrag en dankzij de piano’s die worden gedoneerd, hebben we zo in totaal vier piano’s voor het ziekenhuis!”

Het kon bijna niet beter, zegt Houterman. „Mijn droom was om de piano in de centrale hal te behouden, nu kunnen we ook nog op andere locaties, zoals bij de polikliniek of in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, een piano neerzetten.”

Toegevoegde waarde

Houterman is blij dat de piano niet weg moet. Niet omdat hij er zelf zo graag op wil spelen – „dat talent heb ik niet en daar doe ik de mensen echt geen plezier mee”, – maar omdat de piano echt een toegevoegde waarde is voor het ziekenhuis en zijn bezoekers.

Er moet nu nog overlegd worden of de gehuurde piano blijft – wel zo makkelijk vanwege het onderhoud – en op welke andere plekken de gedoneerde piano’s komen te staan.

Het medisch centrum in Utrecht is niet het enige ziekenhuis waar een piano staat, ook in onder andere Zutphen, Rotterdam en Almere staat er een. Ook op diverse stations in Nederland kunnen liefhebbers plaatsnemen achter het klavier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Piano in ziekenhuis Utrecht mag blijven
Sluiten