Steven Musch
Steven Musch Nieuws 22 jan 2017 / 11:40 uur

Paus Franciscus waarschuwt voor populisme

Paus Franciscus heeft gewaarschuwd voor het toenemend populisme in Europa en de VS. In een uitgebreid interview met de Spaanse krant El Pais zegt hij dat we niet dezelfde fouten moeten maken als in de jaren dertig, toen Adolf Hitler aan de macht kwam.

„Crises leiden tot angst", aldus de paus. „Naar mijn mening is het meest voor de hand liggende voorbeeld van populisme: Duitsland in 1933. Duitsland is gebroken. Het moet weer opstaan, zijn identiteit hervinden, een leider, iemand die in staat is het karakter van Duitsland te herstellen, en dan is er een jonge man genaamd Adolf Hitler die zegt: ik kan het, ik kan het."

Trump

Gevraagd naar wat Franciscus van de nieuwe leider van de VS vindt, zegt de paus dat het nog ‘te vroeg’ is om over Trump te oordelen. „We zullen zien wat hij gaat doen." Wel veroordeelde hij de plannen van Trump om een muur langs de grens met Mexico te bouwen om buitenlanders buiten te houden.

Tijdens de verkiezingscampagne van Trump zei Franciscus al het christelijk geloof van Trump in twijfel te trekken, vanwege zijn plannen om een muur te bouwen.

„Kunnen grenzen worden gecontroleerd", aldus de paus tegen El Pais. „Ja, elk land heeft het recht om zijn grenzen te controleren. Wie komt en wie gaat. En de landen in gevaar – door terrorisme of dergelijke dingen – hebben dat recht nog meer. Maar geen enkel land het recht heeft om zijn burgers te beroven van de mogelijkheid om met hun buren te praten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Paus Franciscus waarschuwt voor populisme
Sluiten