Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 27 jan 2017 / 09:26 uur

Patiëntgegevens: maak ze in heel Europa beschikbaar

Het Amsterdamse Onze Lieve Vrouw Gasthuis (OLVG) vindt dat ziekenhuizen de patiëntgegevens binnen heel Europa moeten delen. Artsen van de eerste hulp missen nu vaak cruciale informatie van toeristen die geholpen moeten worden.

Eerste hulp

Volgens kinderarts Felix Kreier komen er elke dag twee tot vijf buitenlandse personen op de eerste hulp terecht. Over die patiënten is weinig bekend. „Denk bijvoorbeeld aan een zwangere vrouw die te vroeg bevalt”, vertelt Kreier aan BNR. „Waar we dan geen voorgeschiedenis van kennen. We weten niets over allergieën bijvoorbeeld.” Volgens hem is het grootste probleem dat de informatie over patiënten in verschillende ziekenhuissystemen zit, en via die systemen kun je niet communiceren.

Internetportaal

Voor een patiëntdossier is de kinderarts van het OLVG niet. Keier vindt dat er een soort internetportaal moet komen die het mogelijk maakt dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Samen met de patiënt kan de arts dan besluiten tot welke informatie hij/zij toegang nodig acht, om privacy te beschermen.

Initiatief

Het initiatief hiervoor moet vanuit de industrie komen, en niet vanuit de overheid, meent Keier. „Er lopen al initiatieven, maar daar doet Nederland nog te weinig mee. Vandaag komt eurocommissaris Vytenis Andriukaitis langs. Aan hem zullen we vragen deze voort te zetten en te versterken.”

Een hele klus

Maar of dit haalbaar is, valt nog maar te betwijfelen. Volgens hoogleraar informatiebeveiliging aan de Radboud Universiteit Eric Verheul, gaat het nog een hele klus worden. „In Nederland is het al een hele uitdaging. Als je als Groninger in Amsterdam bent, heb je al hetzelfde probleem. Technisch is het eenvoudig. Maar het probleem is dat patiënten niet zomaar elke arts toegang willen geven, dat is precies de discussie waarom het patiëntendossier in 2014 is gesneuveld. Wat je zou kunnen doen, is de mogelijkheid creëren voor patiënten om aan te geven dat het in nood wel mag.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Patiëntgegevens: maak ze in heel Europa beschikbaar
Sluiten