Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 31 jan 2017 / 12:02 uur

Obama verbreekt stilte: ‘protesten hartverwarmend’

Voormalig president Barack Obama gaf het al eerder aan, als Trump een beleid uitvoert dat ingaat tegen de Amerikaanse waarden, zal hij niet stil blijven. Tien dagen na de inauguratie van Trump voegde Obama de daad bij het woord en sprak hij zich uit tegen het immigratiebeleid van zijn opvolger.

Het presidentiële decreet over de immigratie- en vluchtelingstop, en met name het tijdelijke inreisverbod voor burgers uit zeven landen met een moslimmeerderheid, heeft de laatste dagen veel stof doen opwaaien.

Na grote verontwaardiging op social media, wereldwijde protesten en kritiek van de minister van justitie (wat leidde tot haar ontslag), heeft nu ook voorganger Obama gereageerd. In een statement gaf woordvoerder Kevin Lewis aan dat „de president het fundamenteel oneens is met de discriminatie van individuen op basis van geloof of religie.”

Betrokkenheid

De president stelt „geraakt te zijn door de betrokkenheid van de gemeenschappen in het land” en schaart zich hiermee achter de demonstranten. „Burgers die gebruikmaken van hun grondwettelijk recht om samen te komen, zich te organiseren en hun stem te laten horen bij hun gekozen functionarissen, is precies wat we verwachten wanneer Amerikaanse waarden op het spel staan.”

Ook in zijn laatste officiële speech als president gaf Obama aan dat burgers een belangrijke rol hebben in de Amerikaanse politiek. „Ik heb geleerd dat verandering alleen plaatsvindt wanneer gewone mensen betrokken raken en samenkomen om het te eisen”, aldus de Democraat.

Voorstanders Moslimban

Hoewel de aandacht voornamelijk uitgaat naar tegenstanders, staan vele Amerikanen achter de plannen van Trump. Uit een poll van onderzoeksbureau Rasmussen blijkt dat meer dan de helft (57 procent) van de Amerikaanse stemmers achter de tijdelijke weigering van vluchtelingen uit Syrië, Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen staat. In ieder geval tot de overheid de bekwaamheid om potentiële terroristen eruit te filteren heeft aangetoond.

De president lijkt vooralsnog geen spijt te hebben van het controversiële decreet. In een Facebookbericht verdedigt hij zijn besluit: „Voor de duidelijkheid, dit is niet een moslimban, zoals de media valselijk berichten. Het gaat niet om religie, maar over terrorisme en de veiligheid van ons land.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Obama verbreekt stilte: ‘protesten hartverwarmend’
Sluiten