Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 1 jan 2017 / 14:05 uur

‘Nutteloze’ hondjes zonder pardon vermoord

Euthanasie bij puppy’s en moederhonden. Niet omdat ze ziek zijn, maar omdat ze als ‘nutteloos’ worden gezien. Onder meer inspecteurs van de Dierenbescherming hebben bij fokkers middelen aangetroffen om deze dieren ‘na gebruik’ in te laten slapen.

Het is een van de schrijnende problemen binnen de malafide hondenhandel waar de Dierenbescherming al tijden tegen strijdt. Verzwakte pups en moederhonden die al vele nestjes hebben geproduceerd en ‘op’ zijn, worden zonder blikken of blozen geëuthanaseerd. ,,Zij leveren immers geen geld meer op en zijn nutteloos. Ook komt het voor dat fokteefjes en pups worden gedumpt zodra ze hun commerciële waarde hebben verloren”, weet de Dierenbescherming.

Veel honden zijn niet gesocialiseerd en angstig. Foto: Dierenbescherming
Veel honden zijn niet gesocialiseerd en angstig. Foto: Dierenbescherming

Behalve het gebruik van speciale middelen om honden in te laten slapen, circuleren op internetfora ook ‘alternatieve’ tips om van overtollige dieren af te komen. Bijvoorbeeld de nek te breken door op de rand van de keukentafel te slaan, chloroform of een klap met een stoeptegel.

In veel gevallen is er onvoldoende drinkwater en voedsel aanwezig. Foto: Dierenbescherming
In veel gevallen is er onvoldoende drinkwater en voedsel aanwezig. Foto: Dierenbescherming

De hondenhandel floreert met name in Oost-Europa. Hier staan ‘puppyfabrieken’ die zoveel mogelijk hondjes tegen een zo laag mogelijke kostprijs ‘produceren’. ,,Dit brengt grote risico’s met zich mee. Niet alleen voor de puppy’s, maar ook voor de teefjes die aan de lopende band nestjes moeten produceren en nooit rust krijgen.” De moederhonden krijgen hormooninjecties zodat ze voortdurend drachtig zijn. De pups worden te vroeg bij de moeder weggehaald en verzwakt in volgepropte transportwagens richting onder andere Nederland vervoerd. ,,Sommige puppy’s overleven de reis niet. Anderen arriveren in erbarmelijke omstandigheden. Geschikt voor de winst, behandeld als vuil.”

Veel puppy's lopen infecties op door de slechte omstandigheden. Foto: Dierenbescherming
Veel puppy's lopen infecties op door de slechte omstandigheden. Foto: Dierenbescherming

Jaarlijks zijn in Nederland 150.000 hondjes nodig om te kunnen voldoen aan de vraag. Over de herkomst van 74.000 van deze dieren is volgens de Dierenbescherming niets terug te vinden. In veel gevallen zijn ze afkomstig uit buitenlandse fokkerijen. De liefdevolle baasjes die de pups aanschaffen, hebben geen idee van de verschrikkingen die hun hondje heeft moeten doorstaan. Vaak merken ze dit later wel, als het dier zwak en ziek blijkt te zijn. ,,Die zielige snoetjes waarvoor ze staan gaan door merg en been, maar doe het niet”, zegt Corina Haverlag van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). „Je redt die ene pup die ziek is en vaak snel overlijdt daar niet mee, en al helemaal niet die andere pups die nog gefokt gaan worden. De honden zijn niet gesocialiseerd en worden angstige honden. Dat is ook geen fijn leven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nutteloze’ hondjes zonder pardon vermoord
Sluiten