Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 11 jan 2017

Noren stappen over op digital radio: en Nederland?

Het is inmiddels ruim anderhalf jaar geleden dat de Noorse minister van cultuur bekend maakte dat Noorwegen in de toekomst snel af zou stappen van FM radio en over zou stappen op Digital Audio Broadcasting (DAB). Vanaf woensdag is het zover. Maar hoe zit dat in Nederland en wat houdt DAB eigenlijk in?

Wat is DAB?

DAB is een afkorting voor Digital Audio Broadcasting en werd ontwikkeld in 1981. In 2007 werd DAB+, een verbeterde versie van DAB, geïntroduceerd.

Via DAB+ kun je radio luisteren in digitale geluidskwaliteit, waarmee je op alfabet naar je favoriete zender kunt navigeren. De techniek biedt vele voordelen ten opzichte van FM.

Welke landen hebben DAB?

In Europa zijn verschillende landen die digitale radio aanbieden. Naast Nederland betreft het landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland, Belgie, Italie, Polen en Denemarken. Buiten Europa biedt ook een land als Australie de mogelijkheid om digitaal radio te luisteren.

Noorwegen is het eerste land dat volledig overstapt op digitale radio.

Wat zijn de verschillen met FM?

Waar bij televisie digitaal kijken inmiddels volledig is geintegreerd en analoog kijken als achterhaald wordt gezien, is dit bij radio nog anders. En dat terwijl DAB+ vele voordelen biedt ten opzichte van FM radio.

Ten eerste en bovenal zorgt digitalisering van de ether voor radio voor meer ruimte, zodat luisteraars tussen meerdere zenders kunnen kiezen. Bij de analoge ether FM nemen zenders heel veel capaciteit in beslag en is het aanbod veel beperkter. Een tweede grote voordeel is dat DAB+ in bijna heel nederland te ontvangen is. Tot slot kunnen zenders met DAB+ technologie de luisteraar van aanvullende informatie voorzien, waaronder beeldmateriaal.

Hoe zit het in Nederland met digitale radio?

In Nederland is DAB+ vooral bekend van de reclame Let’s get Digital. Steeds meer radiozenders bieden de mogelijkheid om via digitale radio naar de zender te luisteren.

Toch is het duidelijk dat veel mensen nog geen gebruik maken van digitale radio. Zo valt op de website van Digital Radio te lezen dat vooral DAB+ ontvangst in de auto een belangrijk onderdeel is. In de eerste vijf maanden van 2015 werd nog maar iets meer dan 10% van de auto’s met DAB+ standaard aan boord verkocht.

Het is evenwel mogelijk om in een auto die geen DAB+ standaard heeft digitale radio te luisteren. Dat kan ofwel door je huidige radio te vervangen of up te graden.

https://www.youtube.com/watch?v=bMbX_eahgf8

Vanaf wanneer stapt Nederland af van FM?

Dat is nog de vraag: voor Nederland staat nog geen datum gepland waarop volledig wordt afgestapt van FM. In Noorwegen is dat dus wel het geval. Daar is FM radio vanaf woensdag voorgoed verleden tijd.

Naast Noorwegen zijn er meer landen die al een datum hebben bepaald waarop volledig wordt overgegaan op digitale radio. In Zwitserland staat de definitieve overstap gepland voor 2022 en ook Duitsland en Engeland hebben al plannen. In Polen, Italië en Denemarken zal in 2019 afscheid worden genomen van FM radio. In Nederland is dus nog streefjaar genoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Noren stappen over op digital radio: en Nederland?
Sluiten