Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 14 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe aanwijzingen in mysterieuze ontsnappingszaak

Er zijn nieuwe aanwijzingen in een van de meest spectaculaire en mysterieuze ontsnappingszaken aller tijden. Het draait om een man die zich Dan Cooper noemde, en in de jaren 70 een Amerikaans vliegtuig kaapte. Hij wist uiteindelijk te ontsnappen door met een parachute uit het vliegtuig te springen.

De zaak speelt zich af in november 1971. De vlucht van Portland naar Seattle is een half uur in de lucht, als een man met een zonnebril en een donker pak de stewardess een briefje geeft. Daarop staat dat hij een bom heeft, en dat hij die zal laten afgaan tenzij hij 200.000 dollar en vier parachutes krijgt.

Levensgevaarlijke sprong

Er wordt ingegaan op zijn eisen: op het vliegveld van Seattle krijgt de man het geld en de parachutes. Daarop laat de gijzelnemer de 36 passagiers en twee bemanningsleden vrij, en geeft de piloot de opdracht om richting Mexico te vliegen. Als het vliegtuig, dat wordt achtervolgd door de Amerikaanse luchtmacht, boven de staat Washington vliegt, loopt de kaper naar de uitgang van het vliegtuig en springt naar beneden.

https://www.youtube.com/watch?v=0inZ9uqHuXw

Het is een levensgevaarlijke sprong: het is avond, het regent en waait hard, een van de twee parachutes die hij gebruikt is een trainingsexemplaar. De kans is klein dat de man de sprong heeft overleefd.

Geen spoor

Maar de FBI kamt het gebied waar hij geland zou moeten zijn vijf maanden lang uit, zonder resultaat. Ook het geld is spoorloos verdwenen. In 1980, negen jaar na de ontvoering, wordt er een klein deel teruggevonden: een achtjarige jongen vindt 5880 dollar aan de oever van de Columbia, die door de staat Washington stroomt.

De man blijkt zijn ticket te hebben gekocht op de naam van Dan Cooper. De naam doet geen belletje rinkelen bij de Amerikaanse opsporingsdiensten, maar later blijkt dat deze naam niet willekeurig is gekozen: Dan Cooper is een stripverhaal, en in een van de albums gebeurt een soortgelijke kaping.

Sporen op stropdas

De belangrijkste aanwijzing die de FBI heeft, is de stropdas die Cooper heeft afgedaan vlak voor hij het vliegtuig uit sprong. Daar is onder meer dna-materiaal van veiliggesteld, waardoor de FBI meerdere verdachten heeft kunnen uitsluiten. Maar Cooper is er niet mee gevonden – de FBI heeft de zaak inmiddels opgegeven.

Maar wetenschappers hebben de handschoen opgepakt om de zaak op te lossen, en hebben nu nieuwe sporen op de stropdas gevonden, meldt USA Today. Op de stropdas zijn kleine deeltjes van zeldzame grondstoffen gevonden, zoals cerium en pure titanium. Die stoffen werden in de jaren 70 nauwelijks gebruikt.

Medewerker van Boeing

Dat zou het groepje mensen dat de kaping gepleegd zou kunnen hebben aanzienlijk verkleinen. De wetenschappers denken dat Cooper een medewerker van Boeing was – het vliegtuig dat werd gekaapt was een Boeing – of door dat bedrijf werd ingehuurd. Voor sommige onderdelen in het vliegtuig, zoals de radarschermen, werden stoffen die op de stropdas zijn gevonden gebruikt.

„De stropdas is gedragen in dergelijke productieomgevingen, dat is duidelijk”, aldus Tom Kaye, een van de wetenschappers. „Hij droeg een stropdas, dus hij was geen arbeider. Hij moet een ingenieur of manager zijn geweest in een van de fabrieken.”

Kaye hoopt dat het publiek helpt om de zaak op te lossen. „Misschien denkt iemand bij deze ontdekking: Gosh, ik weet hoe die deeltjes op de stropdas komen.” Naast harde aanwijzingen zijn ook theorieën van het publiek welkom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe aanwijzingen in mysterieuze ontsnappingszaak
Sluiten