Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 3 jan 2017 / 13:42 uur

Nederlandse kerken gaan voor recordpoging klokluiden

Nederlandse kerken zullen binnenkort een ‘oordovende’ recordpoging uitvoeren. Op 21 januari luiden honderden kinderen de klok in Utrecht, waarna honderden kerken door het gehele land volgen.

Vorig jaar luidden diverse kerken in het land de actie Kerkbalans al letterlijk in. Dit jaar pakken de Nederlandse kerken het nog een stukje groter aan. Niet alleen vindt er een recordpoging klokluiden plaats, waarbij wordt gehoopt op de deelname van 300 kinderen, het luiden van de klokken zal bovendien in meer dan 100 steden en dorpen tegelijkertijd gebeuren. „We zijn er een jaar geleden mee begonnen in de provinciehoofdsteden, ditmaal is er aan het land gevraagd om dit over te nemen”, vertelt Kees van den Berg, lid van het campagneteam Kerkbalans, tegen Metro.

De actie gaat zaterdag 21 januari op het Domplein in Utrecht van start. Samen met honderden kinderen zullen kinderhelden Ernst en Bobbie zoveel mogelijk geluid produceren. De bedoeling is om een eerder ‘klokluidrecord’ van 230 basisschoolkinderen in Andel te verbreken. Hierna zullen kerken door het hele land samen de actie Kerkbalans inluiden.

‘Mijn kerk verbindt’

Van Den Berg benadrukt wel dat de recordpoging niet het hoofddoel van de ludieke actie is, maar juist het creëren van betrokkenheid. „Er wordt bewust naar buiten getreden”, vertelt Van Den Berg. Ook Yvonne Teitsma, communicatieadviseur Protestantse Kerk Amstelveen – Buitenveldert, gaf al eerder aan dat actie Kerkbalans niet alleen op leden is gericht. „Met het inluidmoment worden alle betrokkenen enthousiast gemaakt over wat de kerk kan betekenen. Niet alleen voor de kerkleden, maar ook voor de buurt, wijk of stad.” aldus Teitsma tegen Kerkbalans.

Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk waarbij zij leden vragen om een financiële bijdrage. Dit jaar is het thema ‘Mijn kerk verbindt’. Hiermee wordt niet alleen verwezen naar de interne verbinding, maar ook naar verbinding in de samenleving. „We leven in een samenleving met mensen die tegen elkaar opspelen. De kerk heeft de functie om generaties met elkaar te verbinden, maar ook de samenleving”, aldus Van Den Berg.

Vergrijzing

De Nederlandse kerken kampen al jaren met een teruglopend aantal kerkbezoekers. Want hoewel uit het jaarlijkse rapport van CBS blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders zich tot een religieuze groepering rekent, gaat maar 1 op de 6 Nederlanders minimaal een keer per maand naar de kerk. Vooral onder jongeren zien we een grote afname in het aantal kerkelijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse kerken gaan voor recordpoging klokluiden
Sluiten