Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 jan 2017 / 15:55 uur

Nederland krijgt meldpunt tegen loverboys

Nederland heeft vanaf komende dinsdag een officieel meldpunt voor loverboypraktijken. Als iemand vermoedt dat een meisje seksueel wordt uitgebuit door een zogenaamde loverboy, dan kan hij/zij een melding doen bij WATCH Nederland, dat voortvloeit uit een samenwerking tussen stichting Fier, het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Terre des Hommes.

„Seksuele uitbuiting van kinderen is een serieus probleem in ons land”, schrijft projectleider Carolien Kooi op de al gelanceerde website. „Iedere dag worden kinderen en jongeren uitgebuit en misbruikt door loverboys en hun klanten. Deze praktijken willen we keihard aanpakken. We zijn in Nederland veel te tolerant als het gaat om betaalde seks met minderjarigen en zowel de loverboys als de klanten komen er veel te gemakkelijk mee weg.”

‘Veel blijft liggen’

Dat veel van deze zaken weinig tot niet aangepakt worden, zou komen door de beperkte mankracht bij zowel de politie als het Openbaar Ministerie. „Dat er daardoor zaken op de plank blijven liggen, vinden we onverteerbaar. WATCH Nederland pakt deze zaken wél op door zelf onderzoek te doen.”

WATCH Nederland wil dan ook niet alleen adviseren, maar ook actief op zoek gaan naar personen die bij deze praktijken betrokken zijn. „Biedt een zaak voldoende aanknopingspunten, dan zetten we onze eigen observatie- en actie-unit in. Daar wordt de zaak zowel online als offline onderzocht. Als het nodig is, zetten we privédetectives in. Alles om er maar voor te zorgen dat uitgebuite jongeren worden gevonden en in veiligheid worden gebracht. Informatie over de loverboys en hun klanten geven we door aan de politie zodat zij vervolgd en berecht kunnen worden”, aldus Kooi.

Duizend per jaar

Bij het Comensha (het Coördinatiecentrum Mensenhandel) worden er jaarlijks zo’n driehonderd minderjarigen als slachtoffer van mensenhandel beschouwd. Men vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is, ook omdat veel zorginstellingen dergelijke gevallen niet melden vanwege privacyredenen. De Nationale Politie vermoedt dat jaarlijks zeker duizend meisjes – maar óók jongens – het slachtoffer zijn van loverboys.

NB. Hoewel de officiële opening dinsdag plaatsvindt, kunnen er via de site al meldingen worden gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland krijgt meldpunt tegen loverboys
Sluiten