Steven Musch
Steven Musch Nieuws 14 jan 2017 / 11:02 uur

Nabestaanden MH17: opnieuw onderzoek op rampplek

De nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 willen dat er op de rampplek opnieuw onderzoek wordt gedaan naar achtergebleven menselijke resten. De vondst van een stuk menselijk bot door een Nederlandse journalist is voor de nabestaanden ‘heel zwaar’. Dat heeft voorzitter Evert van Zijtveld van Stichting Vliegramp MH17 zaterdag gezegd.

De stichting voor nabestaanden gaat op korte termijn het gesprek aan met het Openbaar Ministerie om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Tegenover de NOS zei Van Zijtveld dat de nabestaanden nu moeten beslissen wat ze met het bot gaan doen. „Ga je het graf openen, moet je weer een crematie laten plaatsvinden, ga je het afstaan aan de overheid voor verder onderzoek?”

De Nederlandse journalist Michel Spekkers had naast het bot ook ander materiaal op de rampplek in Oekraïne gevonden. Bij aankomst op Schiphol nam de politie nam de spullen in beslag. Uit dna-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek vervolgens dat het bot afkomstig is van een passagier van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die op 17 juli 2014 werd neergehaald.

Het OM had de nabestaanden eerder al geïnformeerd over de mogelijkheid dat er nog meer resten gevonden zouden worden.

Kritiek op Spekkers

Door het materiaal niet gelijk bij de autoriteiten aan te geven en mee naar Nederland te nemen, heeft Spekkers mogelijk de Oekraïense wet overtreden. Dat kwam hem dan ook op veel kritiek te staan.

Volgens het OM wekte Spekkers de indruk dat hij niet alle voorwerpen vrijwillig wilde afstaan, bij aankomst op Schiphol. Daarop werd de bagage van Spekkers en zijn reisgenoot in beslag genomen. Zelf zei de journalist de spullen juist voor de nabestaanden te hebben meegenomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nabestaanden MH17: opnieuw onderzoek op rampplek
Sluiten