Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 10 jan 2017 / 15:57 uur

Nabestaande terreurdode sleept Twitter voor rechter

Ze verloor vorig jaar haar Nederlandse 29-jarige verloofde bij de aanslagen van IS op een luchthaven in Brussel. Nu klaagt Cameron Cain Twitter aan: ze vindt dat de berichtendienst te weinig heeft gedaan tegen de propaganda van IS.

Dit melden diverse Amerikaanse media. Cain heeft de aanklacht ingediend bij een rechtbank in New York. Ze is van mening dat terreurorganisaties als IS via social media „onze manier van leven” aantasten.

Floreren dankzij Twitter

In de aanklacht, die 92 pagina’s telt, beschuldigt Cameron de berichtendienst ervan een „krachtig wapen te zijn voor het terrorisme”. Mede omdat IS Twitter gebruikt om nieuwe aanhangers te werven en propaganda te verspreiden.

De vrouw staat niet alleen in haar strijd om gerechtigheid: ze wordt onder andere gesteund door slachtoffers van andere terreurdaden. De partijen eisen een schadevergoeding van het sociale medium. De zaak zal worden beoordeeld door een jury.

Kans op slagen?

Het is zeker niet de eerste keer dat Twitter op het gerechtelijk matje geroepen wordt. Zo diende een vrouw uit de Verenigde Staten vorig jaar een aanklacht in die sterk leek op die van Cameron Cain. De echtgenoot van Tamara Fields kwam ook om het leven door IS: een aanval op een trainingscentrum werd haar man fataal.

Fields eiste, net als Cain nu, een schadevergoeding van Twitter. Het sociale medium reageerde toen dat het de aanklacht ongegrond vond. De rechtbank was het daarmee eens en gaf Twitter in augustus gelijk. Het is voor Cameron dus de vraag of de rechtbank deze keer een ander oordeel zal vellen.

Aanslag luchthaven Brussel

https://www.facebook.com/10200419388472802

De 29-jarige Alexander Pinczowski uit Maastricht (op de foto te zien naast zijn verloofde) en zijn zusje Sasha (26) kwamen in maart vorig jaar om het leven bij de bomaanslag op de luchthaven van Brussel. Cain woonde al jaren samen met Pinczowski in New York. Pinczowski was net met zijn zus aan het inchecken voor hun vlucht naar de Amerikaanse stad, toen de bom afging. In de vertrekhal van het vliegveld overleden 32 mensen door de aanslag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nabestaande terreurdode sleept Twitter voor rechter
Sluiten