Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 3 jan 2017 / 16:24 uur

Straks elk weekend metro’s in de nacht?

Rotterdam experimenteerde deze jaarwisseling voor het eerst met een nachtmetro, nu nog gratis. Deze bleek behoorlijk populair onder de reizigers die zo gemakkelijk van en naar het vuurwerk op de Erasmusbrug konden. Meer dan 17.000 mensen maakten er gebruik van. Er gaan nu geluiden op om elk weekend een nachtmetro in te voeren.

Lees ook: Gratis metro met oud en nieuw in trek

Mensen thuisbrengen

Het idee voor de gratis nachtmetro met oud en nieuw in Rotterdam is ontstaan doordat veel Rotterdammers en mensen van buiten Rotterdam na het nationaal vuurwerk behoorlijk lang in de file stonden om thuis te komen vanuit de stad. Normaal gesproken stopt het openbaar vervoer op de laatste dag van het jaar traditiegetrouw na 20.00 uur. De metro reed deze jaarwisseling elke tien minuten vanaf P+R-terreinen buiten de stad vanaf 22.00 uur naar de Erasmusbrug. Het doorrijden van de metro kostte 80.000 euro. Die kosten zijn voor twee derde betaald door de gemeente Rotterdam.

Succesvol

De proef bleek zo succesvol dat er nu gekeken wordt naar uitbreiding en terugkeer van de nachtmetro in de havenstad. Volgens het AD is een onderzoek hiernaar door de Metropoolregio bijna afgerond. Het gaat dan om een nachtmetro in de weekends. Hoe deze precies vormgegeven moet worden en hoe het financiële plaatje eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. D66 Rotterdam heeft geopperd een nachttoeslag in te voeren.

RET tevreden

De RET is tevreden over de proef en heeft veel enthousiaste reacties gehad, zowel van het personeel als van de reizigers. „Het is duidelijk dat dit in een behoefte voorziet”, zegt Frouke Albers van RET. Voor de weekends en doordeweeks is er een andere vervoersbehoefte, zo zegt ze. Het is voor haar nu te voorbarig om al te zeggen of de nachtmetro een vervolg krijgt. „We gaan het serieus onderzoeken. Er is natuurlijk een hoop geld mee gemoeid.” Zeker weet ze in ieder geval wel dat schrappen van nachtbussen in Rotterdam en omgeving geen onderdeel is van de plannen.

Amsterdam geïnteresseerd

De ontwikkelingen omtrent het openbaar vervoer in de avonden en nachten worden ook in Amsterdam met veel belangstelling gevolgd. Eric Bosman van vervoersbedrijf GVB: „We kijken met interesse naar deze proef. Wij zijn ook niet doof voor geluiden uit de stad. Het is nu een soort traditie met oud en nieuw, maar we gaan kijken hoe we dat de komende jaren met de jaarwisseling kunnen doen.” Makkelijk is dat niet, zo zegt hij, onder meer omdat het een behoorlijke operatie is om alles geregeld te krijgen. Gesprekken aangaan met de stadsregio Amsterdam, de gemeente en ook de ondernemingsraad, ook over de financiële kant, ziet GVB wel zitten. „Maar”, zo zegt Bosman „er moeten dan wel genoeg reizigers zijn. Amsterdam denkt natuurlijk wel dat het een wereldstad is, en dat zijn we ook wel, maar qua reizigers in de nacht niet, het is geen Londen.” In ieder geval wordt het de eerstkomende tijd in Amsterdam geen nachtmetro: de metro’s zijn volgens Bosman vooral bedoeld voor de grote massa’s, de bus is goedkoper en flexibeler in te passen.

Enthousiast over succes

Roy Vathorst, een van de initiatiefnemers van de Facebookpagina ‘Wij willen een nachtmetro in het weekend’, is blij met de resultaten van de proef in Rotterdam. „Dit succes is een goede reden om te proberen ook een nachtmetro in de weekends in te voeren.” Hijzelf is nog in afwachting van het onderzoek van de Metropoolregio, maar heeft goede hoop op beter openbaar vervoer in de nacht en blijft het op de voet volgen. Een nachttoeslag vindt hij een goed idee: „De kosten zijn ook hoog, een toeslag is niet meer dan logisch. Ik denk dat heel veel mensen ook wel bereid zijn om extra te betalen.”

OV in de nacht

Over het algemeen is er in Nederland wel openbaar vervoer beschikbaar in de nacht. In de Randstad rijdt de nachttrein elke nacht, in andere delen van het land rijdt de nachttrein in het weekend. RET, GVB, HTM, Arriva en Q-Buzz hebben een netwerk van nachtbussen, voornamelijk alleen in de weekends.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Straks elk weekend metro’s in de nacht?
Sluiten