Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 20 jan 2017 / 10:39 uur

Mishandeling hond leidt tot uitstel filmpremière

PETA heeft opgeroepen tot het boycotten van de film A Dog’s Purpose met in de hoofdrol Dennis Quaid. Dit doet de dierenrechtenorganisatie nadat beelden zijn opgedoken waarop te zien is hoe een Duitse herder tijdens de opnames wordt gedwongen een kunstmatige stroomversnelling in te gaan.

De première van de Hollywoodfilm, die dit weekend plaats zou vinden, is als gevolg van alle commotie afgelast.

Doodsbange herdershond

In een filmpje is te zien hoe een Duitse herder tegenstribbelt wanneer iemand hem probeert een stroomversnelling in te duwen. Het is duidelijk dat het arme beest doodsangsten uitstaat.

De beelden gingen al snel viral en leidden tot verontwaardigde reacties. De organisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) heeft opgeroepen tot een boycot van de film en wil verdere actie ondernemen. Zo wil de dierenrechtenorganisatie Lasse Halstrom, directeur van de productiemaatschappij achter de film, en producent Gavin Palone het recht afnemen om ooit nog dieren te gebruiken in films. Bovendien wil PETA de honden weghalen bij Birds & Animals Unlimited (BAU), de instantie die de dieren die in de film voorkomen heeft getraind en verzorgd.

Bovendien onthulde PETA eerder al dat op een faciliteit van BAU dieren chronisch werden verwaarloosd. En dat terwijl BAU een van de grotere dierenleveranciers is voor de film-, televisie-, en reclame-industrie. Zo leverde de organisatie dieren voor bekende producties als The Hangover, Marley and Me, Game of Thrones en Pirates of the Carribbean.

Première geannuleerd

Na de ophef besloten Universal en Amblin de première, die gepland stond voor het weekend, te annuleren. Ook werd een verklaring uitgegeven: „Omdat Amblin nog onderzoek doet naar de video die gisteren is vrijgegeven, heeft Universal Pictures besloten de première te annuleren, in het belang van A Dog’s Purpose. Amblin en Universal willen niet dat de film, waarin de relatie tussen mens en dier wordt gevierd, wordt overschaduwt door iets anders.”

Wereldwijd zou A Dog’s Purpose op 27 januari in de bioscopen te zien moeten zijn.

Op IMDB heeft de film inmiddels een 1 als beoordeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mishandeling hond leidt tot uitstel filmpremière
Sluiten