Metro
Metro Nieuws 27 jan 2017 / 07:52 uur

Minister Van der Steur stapt op vanwege Teeven-deal

Ard van der Steur neemt ontslag als minister van Veiligheid en Justitie. Dat maakte hij donderdag zichtbaar geëmotioneerd bekend in de Tweede Kamer tijdens een debat over de Teeven-deal. Hij is de derde bewindspersoon van VVD-huize die over de kwestie valt.

De zaak kwam begin deze week weer in het nieuws door een boek van verslaggever Bas Haan van Nieuwsuur. Daarin stelt hij dat Van der Steur als Kamerlid en minister informatie over de deal had achtergehouden. De oppositie reageerde verbolgen.

Na vertrek Opstelten

De kwestie kostte minister Ivo Opstelten en zijn staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie in het voorjaar van 2015 al de kop. Van der Steur volgde Opstelten zelf op en het leek hem aanvankelijk prima af te gaan. Het enige probleem was dat de bonnetjesaffaire hem ook bleef achtervolgen. Hij moest zich tijdens het debat verantwoorden voor zijn rol tijdens de afhandeling van de Teeven-deal.

Vertrokken collega’s

In totaal zijn er uit het kabinet Rutte II nu zes ministers en staatssecretarissen vertrokken. De laatste – voor Van der Steur – die opstapte uit het kabinet was staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Zij verliet de coalitie van VVD en PvdA in oktober 2015 toen zij haar verantwoordelijkheid nam voor het falen van de hogesnelheidstrein Fyra.

De eerste die vertrok was Co Verdaas (PvdA) in december 2012. Hij was staatssecretaris van Economische Zaken, maar kwam in opspraak door zijn declaratiegedrag in zijn vorige baan als gedeputeerde in de provincie Gelderland. VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers was eind januari 2014 de volgende die verdween. Hij trad af aan het einde van een urenlang en voor hem pijnlijk verlopen debat over problemen bij de Belastingdienst met de uitbetaling van huur- en zorgtoeslagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister Van der Steur stapt op vanwege Teeven-deal
Sluiten