Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 30 jan 2017 / 11:10 uur

Miljoenen tekenen wereldwijde petitie tegen Trump

„Geachte meneer Trump. Dit is niet hoe ‘grootsheid’ eruitziet.” Hier lezen we de eerste zin van een wereldwijde petitie tegen de Amerikaanse president Donald Trump. In april 2016 al gestart door Avaaz, een online campagnenetwerk. Toen kreeg de actie binnen twee dagen bijna 2 miljoen steunbetuigingen, maar daarna stond de teller stil. Tot nu.

Open brief

„De wereld verwerpt jouw angst, haatzaaierij en onverdraagzaamheid. Wij verwerpen jouw steun voor marteling, jouw oproepen voor het vermoorden van burgers en jouw algemene oproep tot geweld. We verwerpen jouw denigrerende houding tegenover vrouwen, moslims, Mexicanen en miljoenen anderen die niet op jou lijken, die spreken zoals jij doet of tot een andere god bidden.” Zo begint de te ondertekenen open brief aan Donald Trump.

Weer viraal

Waarom is onduidelijk, maar deze wereldwijde petitie gaat weer viraal en ondertussen staat de teller op een kleine 3,4 miljoen handtekeningen. Een blik op de teller laat ons zien dat het aantal ondersteuningen stijgt waar we bijstaan. Ook Avaaz (Perzisch voor ‘stem’), promoot de petitie weer op zijn Facebookpagina en hoopt de 4 miljoen stemmen te halen.

Help this global resistance grow to 4 million!

Gepostet von Avaaz am Sonntag, 29. Januar 2017

Elk land zijn eigen ‘Trump’’

In een eerder interview met CNN vertelt Ricken Patel, directeur van Avaaz, waarom de petitie zo succesvol is. „We horen Trump al maanden praten en mensen over de gehele wereld hebben behoefte om iets terug te zeggen. En het gaat dan niet eens specifiek over Trump. Elk land kent zijn eigen ‘Trump’ en mensen zijn bang. Ze ervaren zulke politici als gevaarlijk en willen daarom hun stem laten horen.”

Kranten

De open brief is ondertussen door mensen uit meer dan tachtig landen ondertekend. Alle Latijns-Amerikaanse landen doen er aan mee. De meeste ondertekeningen komen uit Mexico. Uiteindelijk wordt de brief paginagroot in verschillende kranten geplaatst in de hoop zo de aandacht te trekken van de overheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miljoenen tekenen wereldwijde petitie tegen Trump
Sluiten