Steven Musch
Steven Musch Nieuws 19 jan 2017 / 08:50 uur

Militaire inval in Gambia laat nog op zich wachten

Een militaire inval in Gambia laat nog op zich wachten, maar aan de grens met buurland Senegal staan troepen uit Nigeria, Senegal en Ghana klaar om in te grijpen, als de Gambiaanse president Yahya Jammeh niet wil vertrekken.

De president van het West-Afrikaanse land verloor de verkiezingen op 1 december van oppositieleider Adama Barrow, maar weigerde vervolgens af te treden, omdat de verkiezingen volgens hem niet eerlijk zijn verlopen. De deadline voor het vertrek van de Gambiaanse president, die al 22 jaar met de scepter zwaait in het land, is om middernacht verstreken, maar Jammeh heeft nog niets van zich laten horen.

Noodtoestand

Afgelopen dinsdag riep Jammeh de noodtoestand uit. Senegal dreigde kort daarna om het buurland binnen te vallen als Jammeh niet zou vertrekken. „We staan klaar en wachten de deadline af”, aldus de Senegalese legerleider Abdou Ndiaye volgens Reuters. „Als er geen politieke oplossing wordt gevonden, grijpen we in.”

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), een handelsblok met vijftien lidstaten, waaronder Gambia, Nigeria en Senegal, dreigde ook met economische sancties of militair ingrijpen. Senegal, dat tijdelijk lid is van de VN-Veiligheidsraad, diende een resolutie in met het verzoek om ‘alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de wil van het Gambiaanse volk te respecteren".

Hoewel de gevreesde deadline inmiddels is verstreken, zijn er voor zover bekend nog geen troepen ingezet. Mocht dat wel gebeuren, dan zal het leger van Gambia weinig kans maken. Het hele leger bestaat namelijk uit zo’n 2.500 man.

Volgens de VN vluchtelingenorganisatie zijn zo’n 26.000 mensen het land ontvlucht uit angst voor onrust in Gambia.

Onderhandelingen

Woensdagavond werd nog een laatste poging gedaan om de crisis te bezweren. De Mauritaanse president Mohamed Ould Abdel Aziz vloog naar Senegal om met president Macky Sall te onderhandelen over het vertrek Jammeh. De nieuwe Gambiaanse president Barrow, die donderdag beëdigd zou worden, was ook aanwezig bij de onderhandelingen.

Adama Barrow die op 1 december werd verkozen tot de nieuwe president van Gambia. Foto AFP

Volgens een woordvoerder van Barrow zei dat de aankomend president niet met bloedvergieten aan de macht wil komen. Tegen Jammeh zei hij: „Het eind is gekomen. Accepteer het."

Sinds de onafhankelijkheid van het land land in 1965 heeft Gambia nog maar twee leiders gehad. In juli 1994 kwam de militair Jammeh door een staatsgreep aan de macht en twee jaar later werd hij verkozen tot president. Zijn regering staat erom bekend op grote schaal mensenrechten te schenden en de oppositie uit de weg te ruimen.

De Afrikaanse Unie heeft aangegeven Jammeh vanaf donderdag niet meer te erkennen als president.

Reageer op artikel:
Militaire inval in Gambia laat nog op zich wachten
Sluiten