Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 27 jan 2017 / 08:17 uur

March of Life in Washington: protest tegen abortus

Na de ‘Women’s March on Washington’ van vorige week staat vrijdag opnieuw een grote demonstratie gepland in de Verenigde Staten. De zogeheten ‘March of Life’ is een jaarlijks terugkerend evenement. Tijdens de optocht protesteren mensen tegen abortus. Wat moet je hierover weten?

1 Wat, waar en wanneer is het?

De bijeenkomst begint om 12:00 uur plaatselijke tijd (18:00 uur Nederlandse tijd) bij het Washington Monument. Verschillende sprekers, waaronder politici, spreken de toegestroomde menigte dan toe.

Vanaf 13:00 uur begint de optocht, die via Constitution Avenue naar het Hooggerechtshof en het Capitool gaat.

Om 15:00 uur zullen demonstranten bij het Hooggerechtshof luisteren naar verschillende getuigenissen.

2 Waarom een March of Life?

De mensen die meedoen aan de demonstratie zijn tegen abortus. Dit jaar is het thema ‘The Power of One’. De organisatie stelt dat met die leus wordt bedoeld dat één persoon een verschil kan maken in de wereld en dat baby’s die worden geaborteerd die kans niet krijgen.

Op de website staan veel verhalen van mensen die in een situatie terecht kwamen waarin ze een abortus overwogen, maar uiteindelijk besloten daar van af te zien.

3 Hoe groot is het evenement?

De ‘March of Life’ wordt al voor de 44ste keer gehouden. Op 22 januari 1974 was Nellie Gray degene die voor het eerst een anti-abortusdemonstratie op touw zette. Dat gebeurde een jaar na het arrest Roe vs. Wade van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Hierin bepaalde het Hof dat de meeste wetten die abortus verboden of hieraan restricties oplegden, ongrondwettelijk waren. Het Hof oordeelde dat het ‘recht op abortus’ besloten lag in het grondwettelijke ‘recht op privacy’.

Het algemene doel van de ‘March of Life’ is altijd het pleiten voor het ten val brengen van Roe vs. Wade. Soms is er een directe aanleiding. In 2009 introduceerde het Congres bijvoorbeeld de Freedom of Choice, waarin werd verklaard dat elke vrouw het recht heeft op abortus. Dit wetsvoorstel werd uiteindelijk niet doorgezet.

4 Is er dit jaar bijzonder bezoek?

Jazeker, niemand minder dan vice-president Mike Pence zal spreken tijdens de ‘March of Life’. Hij werd donderdagochtend pas aan de lijst met sprekers toegevoegd.

Pence zet zich zijn gehele politieke carrière al in tegen abortus. Zo ondertekende hi in 2016 een wet die aan onder meer doktoren restricties oplegde om abortus uit te voeren bij vrouwen die hen op komen zoeken, omdat er bij hun baby foetale afwijkingen zijn geconstateerd. Later blokkeerde een federale rechter die wet.

Mike Pence zal optreden als spreker bij de optocht, Foto: epa.

5 Hoe denkt de nieuwe president hierover?

President Donald Trump zal niet bij de demonstratie aanwezig zijn, maar hij liet zich eerder wel uit over het evenement. Hij was vooral kritisch op het feit dat media wel verslag deden van de ‘Women’s March on Washington’, maar niet van de ‘March for Life’.

In gesprek met ABC News reageerde hij op de demonstratie van vorige week, die tegen hem was gericht: „Er was veel publiek, maar vrijdag is er ook veel publiek, met mensen die voor het leven zijn”, verklaarde hij. „Er komen heel wat mensen vrijdag. En ik zeg je dit, en ik realiseerde mij dit niet, maar het werd mij verteld, er zal echt een enorme menigte zijn. Ik weet niet of het net zo groot of groter is. Sommigen zeggen groter. Dit zijn mensen die voor het leven zijn en zij zeggen dat de media hen geen aandacht geven.”

Hoeveel mensen er daadwerkelijk naar de demonstratie komen is niet duidelijk. Tegenover The New York Times doen organisatoren een schatting van enkele tienduizenden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
March of Life in Washington: protest tegen abortus
Sluiten