Metro
Metro Nieuws 6 jan 2017 / 17:21 uur

Londen heeft smognorm 2017 nu al overschreden

Niet bepaald een goed begin van het nieuwe jaar in Londen. In vijf dagen tijd werd de luchtvervuilingsnorm voor 2017 al overschreden.

De wet stelt dat de hoeveelheid giftige stikstofdioxide maximaal achttien keer per jaar meer dan 200 microgram per kubieke meter mag zijn. Donderdagavond werd die norm al overschreden in het centrum van Londen, net ten zuiden van de Theems. Verwacht wordt dat andere drukke plekken in de Britse hoofdstad snel zullen volgen. Vorig jaar zorgde het drukke verkeer op straten als Oxford Street en Kings Road ook al voor honderden overschrijdingen van de norm.

‘Ramp voor de volksgezondheid’

Dat terwijl parlementariërs de vervuiling „een ramp voor de volksgezondheid” noemen. Jaarlijks zorgt de vervuiling door stikstofdioxide in Londen voor de voortijdige dood van zo’n 9500 mensen.

De directeur van het Britse longfonds noemde de vroege overschrijding van de norm schokkend. „De combinatie van de grote hoeveelheid luchtvervuiling en de lage temperaturen vormt een ernstig risico voor mensen met een longaandoening en kan de gezondheid van ons allemaal aantasten”, zei zij tegen The Guardian.

Maatregelen

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, heeft maatregelen beloofd en een verdubbeling van de middelen naar meer dan een miljard euro. Twee landelijke plannen werden echter eerder op wettelijke gronden afgekapt en terug naar de tekentafel verwezen.

De grootste boosdoeners van de vervuiling zijn dieselvoertuigen. Bij bushaltes, metrostations en langs wegen zal een waarschuwingssysteem tegen luchtvervuiling worden aangelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Londen heeft smognorm 2017 nu al overschreden
Sluiten