Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 13 jan 2017 / 18:18 uur

Kritiek op koeienbellen? Geen Zwitserse burger!

Een veganistische vrouw is twee keer afgewezen als Zwitserse burger omdat geïrriteerde lokale bewoners zich verzetten tegen haar ‘opzichtelijke’ meningen over de rechten van dieren.

De van oorsprong Nederlandse Nancy Holten woont al meer dan dertig jaar in Zwitserland. Aanvragen voor burgerschap worden daar afgehandeld door lokale overheden, soms met de input van bewoners.

Eén van de vereisten is dat een persoon geïntegreerd moet zijn in de Zwitserse manier van leven en bekend moet zijn met de Zwitserse gewoontes en tradities. En daar ligt precies het probleem dat de inwoners van Gipf-Oberick met Holten hebben.

Koeienbellen en kerkklokken

De 42-jarige vrouw heeft zich in de media namelijk meerdere malen uitgesproken tegen koeienbellen, kerkklokken, jagen en andere Zwitserse tradities. En dus werd haar aanvraag om een Zwitserse burger te worden twee keer afgewezen: in 2015 én in 2016.

https://www.facebook.com/580289002166055

„Kort voor de aanvraag ging ze de strijd aan met verschillende Zwitserse waarden zoals kerkklokken, koeienbellen, veehouderijen, jagen, varkensraces, het eten van vlees, circusdieren, het vangen van muizen, pakjes melk geven op scholen, en ga zo maar door”, vertelt Urs Treier, een woordvoerder van de gemeenteraad, aan CNN. „Die kritiek uitte ze allemaal in de media.”

De afwijzing was volgens Treier dan ook „op basis van het feit dat iemand die zichzelf zo erg afzet tegen zoveel Zwitserse gedeelde waarden, gebruiken en tradities, en dat ook nog eens persoonlijk, direct en bovenal opzichtig in de pers doet, geen Zwitsers burgerschap zou mogen krijgen”.
Gipf-Oberfrick is een gemeente in het noorden van Zwitserland met zo’n 3500 inwoners. Er wonen volgens Nancy Holten veel boeren en conservatievelingen. „Zij zijn er niet aan gewend dat groene onderwerpen zo open worden besproken”, zegt zij tegen CNN. „Als een veganist, voer ik openlijk campagne voor dieren. Dat irriteert veel mensen.”

Wat hen ook irriteert is volgens Holten het feit dat zij regelmatig in de media verschijnt. „Dat doe ik zodat mensen meer nadenken over het probleem van dierenbescherming,” zegt de 42-jarige, die zichzelf beschrijft als een freelance journalist, model en dramastudent.

Ze is naar eigen zeggen tegen koeienbellen omdat ze vindt dat die de gezondheid van de dieren schaden. Ze refereert daarbij aan een onderzoeksrapport van het Zwitserse Instituut voor Technologie uit 2014, dat stelt dat de bellen de koeien doof kunnen maken. Daarnaast vindt ze kerkklokken te luid en onnodig.

Geen formeel bezwaar

Holten zegt dat ze aan alle eisen voor Zwitsers burgerschap voldoet. Daar is Treier het mee eens, maar ondanks dat de gemeentelijke autoriteiten geen formeel bezwaar hadden, werd Holten’s aanvraag geweigerd. Volgens Treier is het de eerste keer in twintig jaar tijd dat Gipf-Oberfrick een aanvraag heeft tegengehouden.

Holton doet nu een beroep op de regering van het kanton van Aargau, die Gipf-Oberfrick overziet. Treier verwacht dat haar aanvraag zal worden aanvaard. „Haar houding laat haar persoonlijke kijk op de wereld zien. Vrijheid van meningsuiting is verankerd in de Zwitserse wet, dus burgerschap kan niet op grond van een persoonlijke mening worden afgewezen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kritiek op koeienbellen? Geen Zwitserse burger!
Sluiten