G. Reinards
G. Reinards Nieuws 5 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Kans op dementie groter bij woning aan drukke weg’

Een deel van de mensen die lijden aan dementie, zou die ziekte ontwikkeld hebben doordat zij langs een drukke weg wonen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat gepubliceerd is in het Brits medisch tijdschrift The Lancet.

Elf jaar lang werden twee miljoen mensen in het Canadese Ontario gevolgd. Mensen die binnen vijftig meter van een drukke weg wonen, hebben 7 procent meer kans op dementie dan mensen die niet in de buurt van een drukke weg wonen. Woon je net iets verder van een drukke weg, 50 tot 100 meter afstand, dan is de kans 4 procent hoger. Bij mensen die op 100 tot 200 meter afstand wonen, is dat 2 procent.

Volgens de onderzoekers moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar het verband, omdat dit niet helemaal duidelijk is. Een van de vermoedens is dat er een verband bestaat tussen dementie en het aantal schadelijke stoffen dat in de lucht hangt rondom drukke wegen. Maar andere factoren kunnen ook een rol spelen, zoals bijvoorbeeld erfelijke gevoeligheid.

Bioloog en epidemioloog Marije Hopman-Rock zegt verbaasd te zijn over het onderzoek. „Het zou goed kunnen dat fijnstof effect heeft op onze bloedvaten en hersenen. Ik ben benieuwd hoe dit biologisch zou moeten werken. Maar dat de uitstoot van auto’s niet gezond is, staat vast.” Hopman pleit voor een beleid waarbij de uitstoot van fijnstof verminderd wordt. „We moeten niet snel van A naar B, maar we moeten gezond van A naar B.”

Eerder werden al kleinere onderzoeken naar het verband tussen het risico op dementie en het wonen naast een drukke weg gedaan. Meer dan 47 miljoen mensen wereldwijd lijden aan dementie. Naar schatting van World Health Organization komen daar elk jaar zo’n 7 miljoen patiënten bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Kans op dementie groter bij woning aan drukke weg’
Sluiten