Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 30 jan 2017 / 15:44 uur

Jan Dijkgraaf twijfelt over aangifte na bedreiging

Persbureau ANP wilde Jan Dijkgraaf graag op de foto zetten toen hij begin december bekendmaakte dat hij de lijstrekker van de nieuwe partij GeenPeil is. Hij trok geen strak pak en stropdas uit de kast, maar poseerde in een bruine trui van de Duitse cultclub St. Pauli.

Anderhalve maand later hebben fans – die zich als links afficheren – van de voetbalclub uit Hamburg duidelijk laten merken dat ze daar niet van gediend zijn. Een deel van de aanhang ontrolde zondag, tijdens het duel met VfB Stuttgart, een enorm spandoek met daarop de tekst ‘Dijkgraaf trek die trui uit, anders trekken wij je kop eraf’.

De lijsttrekker overweegt aangifte te doen bij de politie. „Ik heb de foto van het spandoek een half uur geleden voor het eerst gezien en ik ga er een nachtje over slapen”, aldus Dijkgraaf. „Ik heb altijd een hekel aan mensen die koketteren met bedreigingen. Maar de supporters van St. Pauli hebben een historie met geweld, bovendien ben ik de komende tijd vanwege mijn functie redelijk eenvoudig te traceren. Vorige week werd er op Twitter al door iemand geroepen dat ik sta voor zo’n beetje alles waar St. Pauli niet voor staat. Maar dit gaat wel iets verder dan iemand die op Twitter iets roept. Een spandoek van 30 meter met mijn naam erop is duidelijk een rechtstreekse bedreiging. Dus ik sluit niet uit dat ik aangifte ga doen.”

Op Twitter heeft Dijkgraaf de politie in ieder geval ingelicht van de bedreiging op het spandoek. „Omdat ik weet dat de politie Twitter goed in de gaten houdt. Dan kan er achteraf niet worden geroepen dat men van niets wist.”

https://twitter.com/jndkgrf/status/826068885493391360

In voetbalstadions wordt wel vaker iets geroepen, zou hij de zaak kunnen relativeren. Dijkgraaf: „Het is niet zo erg als de pop van Kenneth Vermeer, die in de ArenA werd opgehangen. In dit geval gaat het alleen om woorden. Maar dat dachten Theo van Gogh en Pim Fortuyn ook. Je weet pas achteraf of het om meer dan alleen een grote bek ging.”

Heroïne

Een ding is in ieder geval zeker; Dijkgraaf zal het ANP niet verzoeken de foto’s uit het archief te verwijderen. „Ik ben gewoon fan van die club, het gaat die fans geen reet aan of ik vroeger heroïne heb gebruikt of panden heb gekraakt. Al is dat toevallig niet het geval.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jan Dijkgraaf twijfelt over aangifte na bedreiging
Sluiten