Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 1 jan 2017 / 18:10 uur

ING blokkeert donatie aan oorlogsvluchtelingen

Het steunen van goede doelen aan het eind van het jaar is iets dat veel gedaan wordt. Marc van der Woude penningmeester bij een stichting (waarvan hij de naam niet publiekelijk wil maken) zag zijn transactie richting het oorlogsvluchtelingenkamp in Idomeni (Griekenland) echter geblokkeerd worden door de ING Bank.

In een brief laat de bank weten om zakelijke redenen geen klantrelaties aan te willen gaan met landen als Cuba, Iran, Noord-Korea, Sudan en Syrië. En aangezien het kamp in Idomeni vol zit met Syrische vluchtelingen werd de transactie geblokkeerd. Bovendien kreeg Van der Woude de nodige vragen van de ING over zijn transactie van 800 euro. Zoals: welke diensten en/of goederen liggen ten grondslag aan de genoemde transactie? Wie is de uiteindelijke begunstigde van deze transactie?

In de kou staan

Het leidde tot het nodige onbegrip bij Van der Woude. Die in een via Twitter gedeelde brief en ‘gaat er bewust hard in. Soms moet dat’. „Hiermee laat u de meest kwetsbare mensen deze jaarwisseling in de kou staan”, zo luidt een van de eerste zinnen in zijn brief.

„Ik vind het ook bizar dat ik vragen zou moeten beantwoorden over deze transactie. Dat gaat u als bank niets aan”, vervolgt Van der Woude. „Het is een donatie van onze stichting aan hulpverleners in Griekenland, die dekens en voedsel uitdelen aan vluchtelingen in een kamp aan de grens met Macedonië.”

Ook begrijpt hij de vraag over diensten en/of goederen niet. „Het is een donatie”, stelt hij. „Het is ook niet de eerste keer dat onze stichting geld voor dit doel overmaakt aan partnerorganisaties. De vluchtelingenproblematiek is alom bekend. Misschien dat de ING de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd?”

Openingstijden

Verder vindt hij de manier waarop de ING hem op de hoogte brengt van de blokkade ook uiterst tegenvallen. Ze hadden volgens hem beter kunnen bellen in plaats van het schriftelijk op te lossen. „Nu laat u vluchtelingen wachten op uw openingstijden. Terwijl uw medewerkers aan de oliebol en de champagne zitten, lijden deze mensen kou en honger.”

Ook wijst hij op een bericht van een aantal jaar terug van Oxfam Novib over de volharding van ING in foute beleggingen. Ze zouden fondsen hebben beheerd van wapenbedrijven, die munitie leverde voor Libië en Saoedi-Arabië. „Hoe hypocriet als bank kun je zijn, dat een humanitaire donatie aan oorlogsslachtoffers dan wordt tegengehouden?”

Geen rekening

Het is niet de eerste keer dat ING dergelijke donaties blokkeert, dan wel belemmert. In 2013 mocht de Stichting Help Christenen in Syrië (HCS) bij zowel de ING als bij de Rabobank geen bankrekening openen om donaties op te ontvangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ING blokkeert donatie aan oorlogsvluchtelingen
Sluiten