Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 20 jan 2017 / 07:27 uur

Inauguratie Donald Trump: Dit staat er te gebeuren

Voor Donald Trump is het vrijdag eindelijk zover: hij wordt ingezworen als president van de Verenigde Staten. Het belooft een drukke dag te worden voor de Republikein. Vijf vragen en antwoorden rond de inauguratie van Donald Trump.

1 De verkiezingen zijn al even voorbij, waarom wordt Trump nu pas president?

Vrijdag wordt Trump officieel ingezworen als president. Dat is een ruime twee maanden na de verkiezingen in de VS, die op 8 november werden gehouden. Waarom is dat?

Tot 1933 werd de nieuwe president pas vier maanden na de verkiezingsdag, op 4 maart, geïnaugureerd. Nadien werd dit ingekort tot ongeveer twee maanden na de verkiezingen.

De belangrijkste reden voor het gat tussen de verkiezingen en de inauguratie is dat stemmers in Amerika niet direct stemmen op de presidentskandidaat, maar op de zogenaamde kiesmannen, ook wel gedelegeerden genoemd. De partij met de meeste kiesmannen, al krijgt die partij maar paar duizend stemmen meer dan de tegenstander, krijgt alle kiesmannen in die staat toegewezen. Daaruit ontstaat een kiescollege, dat ruim een maand na de verkiezingen pas definitief uitmaakt wie de president wordt. De stemming die dit jaar op 19 december plaatsvond, werd op 6 januari bevestigd door het Congres.

Bovendien geeft het gat tussen de verkiezingen en de inauguratie zowel de zittende als de nieuwe president wat tijd. De vertrekkende president kan de laatste zaken afronden, terwijl de nieuwe president alvast kan werken aan zijn beleid en aan het benoemen van zijn kabinet.

Demonstranten probeerden het kiescollege er nog van te overtuigen niet op Trump te stemmen, maar zonder resultaat. Foto: afp.

“This house belongs to you, and to every American. For eight years, just a short chapter in the long story of our democracy, my family also had the privilege of calling the White House home.” —President Obama. Join the President and the First Lady for a preview of a 360° tour of the White House taking you into some of the most historic rooms of the People’s House, from the Situation Room to the Oval Office.(Created by Félix & Paul Studios and Oculus)

Gepostet von The Obama White House am Freitag, 13. Januar 2017

2 Wat gebeurt er de dag voor de inauguratie?

Donderdag zullen president-elect Donald Trump en de aanstaande vice-president Mike Pence een krans neerleggen bij Airlington National Cemetry. Daarna volgt een ‘Make America Great Again!’ welkomstconcert bij het Lincoln Memorial.

Het vormt de opmaat voor de inauguratie van een dag later.

De avond voor de inauguratie is er een welkomstconcert onder de titel 'Make America Great Again. Foto: afp.

3 Hoe ziet de inauguratiedag eruit?

De dag van de inauguratie begint met een ochtendgebed in St. John’s Episcopal Church. Daarna ontmoeten de vertrekkende en nieuwe president elkaar in het Witte Huis. Ze reizen vervolgens samen af naar een enorm platform net buiten het Capitool, waar de president-elect rond 12:00 uur lokale tijd (18:00 uur Nederlandse tijd) de eed af zal leggen. De beëdiging wordt verricht door de opperrechter van het Hooggerechtshof en zal ongeveer als volgt gaan:

“I Donald J Trump, do solemnly swear that I will execute the Office of President of the United States faithfully, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States, so help me God.”

Nadat Trump de eed heeft afgelegd speelt een band het nummer ‘Hail to the Chief’, waarna 21 saluutschoten zullen klinken. Direct daarna zal Trump een speech houden. Toen Obama werd ingezworen duurde die speech zo’n twintig minuten.

Vervolgens vertrekken Barack en Michelle Obama via een helikopter richting het Californische Palm Springs. Voor de nieuwe president wordt in de Capital’s Statuary Hall een lunch geregeld. Daarna volgt een parade via Pennsylvania Avenue naar het Witte Huis.

De dag eindigt met een inauguratiebal, een gebruik dat dateert uit 1789. Dat gebeurt op verschillende plekken in Washington. Tijdens het bal is er ruimte voor dans en entertainment en zullen de president en de first lady verschijnen, samen met de vice-president en zijn vrouw.

Het kost Trump overigens veel moeite om grote sterren naar deze evenementen te krijgen. Zo lieten grote namen als Kanye West, Sir Elton John, Andrea Bocelli, KISS en Idina Menzel weten niet aanwezig te zijn. Wie in ieder geval wel komen zijn The Radio City Rockettes, Jackie Evancho (deelnemer America’s Got Talent) en The Mormon Tabernacle Choir.

4 Hoe zit het met de wisseling van de wacht in het Witte Huis?

Barack Obama wordt op de ochtend van 20 januari wakker in het Witte Huis. Diezelfde avond zal Donald Trump voor het eerst in zijn nieuwe woning slapen. Hoe zit dat met de verhuizing?

Terwijl alle ceremonies rond de inauguratie aan de gang zijn, zal het personeel van het Witte Huis alle spullen van regering-Obama verhuizen en voorbereidingen treffen om de woning en de kantoren op de juiste manier in te richten voor de nieuwe bewoners.

In onderstaande video is te zien dat de verhuizing een enorme operatie is.

5 En de dag na de inauguratie?

De dag na de inauguratie kan voor Trump het werk als president van de Verenigde Staten echt beginnen. Op zaterdagochtend wordt in de Washington National Cathedral een ochtenddienst gehouden voor de nieuwe president, een traditie die dateert uit 1933 toen Franklin Delano Roosevelt voor het eerst werd geïnaugureerd. Bill Clinton koos bij zijn inauguraties overigens voor de Metropolitan African Methodist Episcopal Church.

Op de dag na de inauguratie vindt ook direct een eerste grote protest, Women’s March on Washington, tegen de nieuwe president plaats. Ruim 200.000 mensen hebben aangegeven deel te gaan nemen aan een protestmars tegen Trump.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inauguratie Donald Trump: Dit staat er te gebeuren
Sluiten