Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 30 jan 2017 / 09:01 uur

Hoe Syriër Amir (22) zijn lotgenoten helpt

Amir Zaza, 22 jaar oud en afkomstig uit Syrië, wilde zelf iets doen aan de problematiek met de vluchtelingen die in de kou en sneeuw zitten in de Griekse winter. Hij begon een kledinginzamelactie om te zorgen voor warme winterkleding. Dat bleek succesvol: de eerste bomvolle container is al onderweg richting Griekenland en de tweede gaat volgende week.

„Ik ben een gewone Syrische jongen van 22 jaar”, zegt Amir. „Ik ben hier in Nederland een van de mensen die hulp heeft gekregen. En raad even wat? Menselijk behandeld worden is een besmettelijke ziekte en ik ben ermee besmet geraakt!” Daarom is hij de actie begonnen om kleding in te zamelen.

Kleding inzamelen

Mensen konden hun kleding inleveren op diverse inzamellocaties. Eerst alleen in Amirs woonplaats Arnhem, na twee dagen al op bijna tien locaties en inmiddels op alweer meer dan twintig plekken in Nederland. De kleding is van de verschillende inzamelpunten verzameld en naar een opslagloods in Arnhem gebracht, waarna de spullen in een container naar Griekenland worden gebracht.

‘Ik wilde iets doen’

Amir is de actie begonnen uit verontwaardiging over de situatie in Griekenland: „Het gaat daar heel slecht nu. Mensen zijn van Syrië gevlucht om niet dood te gaan door bombardementen, maar nu gaan ze dood door de kou. Ik ben een Syriër, ik ben zelf een vluchteling, ik weet hoe dat voelt. Vorig jaar was ik daar ook in Griekenland. Mensen worden behandeld als nummers, dat is zo slecht. Het gaat om menselijk behandelen. Ook al heb je hulp nodig, mensen hoeven hun waardigheid niet te verliezen. Het is belachelijk. Niemand zorgt dat er wat aan gedaan wordt. Waar gaat dat heen met de wereld? Ik wilde anderen ervan bewust maken wat er daar aan de hand is.”

Daarom stuurde hij eerst een brief naar Whocares, een organisatie die inspirerende en hulpvaardige mensen in de spotlight zet met een oproep om hulp bij de actie.

Lees hieronder zijn brief.

Deze mooie brief kregen we gisteren van Amir Zaza. Zullen we hem samen helpen? Tag en deel deze brief met iedereen! En wij zorgen dat jullie tips bij Amir komen.

Gepostet von Whocares am Donnerstag, 12. Januar 2017

Deze brief resulteerde in vele tientallen reacties met mensen die wilden helpen en Amir en zijn vrienden hebben daarop een facebookpagina opgezet waar alle informatie verzameld kon worden. Een kleine twee weken later is er zoveel kleding ingezameld dat de eerste volle container nu al naar Griekenland kan.

Vertrouwen in de mensheid

„Die eerste morgen kwamen er al berichten van mensen die wilden weten waar hun spullen heen konden. We zijn de hele dag en avond bezig geweest om berichten te beantwoorden. Mijn buurvrouw in Arnhem bood haar huis aan als eerste inzamellocatie, daarna kwamen er nog meer mensen die hun eigen huis aanboden. Het werd alleen maar groter en groter. Ik verwachtte het niet zo groot, ik dacht dat alleen Arnhem mee zou doen, maar dit ging door heel Nederland.” Amir vindt het hoopgevend om mee te maken. „Ik heb in vijf jaar van oorlog van alles gezien; dode mensen, kinderen. Anderen zien dat op afbeeldingen of in het nieuws, ik heb het zelf meegemaakt. Op den duur was het zo erg dat je niets meer voelt, dat niets je meer raakt, je raakt verdoofd. Ik kreeg het gevoel dat niemand gaat helpen, dat niemand iets doet. Het leek alsof de hele wereld draaide om haat, racisme en discriminatie. Deze reacties van mensen in Nederland zijn zo mooi. Dit geeft me weer vertrouwen voor de mensheid. Nu voel ik dat het beter gaat, dat we echt iets kunnen doen en dat het in de toekomst echt beter kan zijn.”

Naar Griekenland

De ingezamelde kleding naar Griekenland sturen is een goede stap in die richting. De vele tientallen dozen en zakken uit de inzamellocaties zijn naar Arnhem gebracht, alle spullen zijn gesorteerd en uiteindelijk in een grote containervrachtwagen geladen om op weg te gaan naar Griekenland. Daar wordt het vervolgens gedistribueerd naar de vluchtelingenkampen.

De eerste container!!

MORGEN VERTREKT DE EERSTE CONTAINER! KOM HELPEN INLADEN ;)09:00 uur aan de Mahatma Gandhiweg 6, Arnhem!Informatie: De container met spullen gaat in overleg met Impact Nomads en hetMinisterie van migratie naar Athene. Daar zal de lokale gemeente de spullen uitsorteren in opslaan in een loods. Op bestelling vanuit de kampen komen onze kleren bij de vluchtelingen terecht.

Gepostet von Amir Zaza am Mittwoch, 25. Januar 2017

Amir en zijn vrienden willen nog wel graag zelf naar Griekenland. „Er gaan veel verhalen dat containers lang in de loods blijven en niet meteen naar de kampen doorgaan. Dan sturen wij het zo snel en blijft het in de opslag achter, dan hebben we het voor niks gedaan. Dat moeten we voorkomen. Het is een noodgeval, in februari is het ook nog koud, de kleding moet dus in no time in de kampen terecht komen. Het is erg cliché om als hulporganisatie te komen kijken hoe je spullen worden afgeleverd, maar ik wil graag de mensen laten zien waar alles is terechtgekomen. Ik wil graag zelf de kleding aan de mensen geven, het op de goede manier doen.” Wanneer Amir en zijn vrienden afreizen is nog niet bekend: ze willen er wel zijn op het moment dat de container er is, voor die tijd heeft het nog weinig nut.

Noodoplossing

Amir hoopt dat er nog een tweede, misschien zelfs derde container richting Athene kan gaan. Daarvoor zijn zij nu geld aan het inzamelen. Eén container versturen kost algauw zo’n drieduizend euro. Of Amir nog meer acties gaat organiseren weet hij nog niet. „Ik wil graag dat de mensen daar worden geholpen, maar wat wij doen, is niet de oplossing voor het probleem. Dit is een noodoplossing, de mensen daar hebben nu warme kleding nodig. Wij doen alleen maar symptoombestrijding. Iedereen kijkt weg en laat met bureaucratisch gelul de vluchtelingen in Griekenland zitten. De mensen moeten daar weg en naar een veilige plek toe.”

Een taak voor de landen in de EU, vindt Amir. Voor nu is hij in ieder geval nog heel druk bezig met de inzamelingsactie. „Ik ben nog aan het proberen mijn inburgeringsexamen te verzetten”, zegt hij. „Ik heb geen tijd voor allebei tegelijk en ik wil me nu volop concentreren op de actie, dan kan ik daarna terug aan de studie.” Hij wil in september Engelse taal en literatuur gaan studeren aan de Radboud Universiteit. Voor nu doet hij in ieder geval veel van de beantwoording van de berichten en de video’s op facebook zelf, dat is ook goed voor zijn Nederlands, zegt hij met een knipoog.

Helpen?

Wil jij ook nog helpen met deze actie van Amir? Kleding inleveren hoeft voorlopig even niet meer, maar donaties om extra containers richting Athene te sturen zijn altijd welkom. Check de facebookpagina voor meer informatie hierover.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe Syriër Amir (22) zijn lotgenoten helpt
Sluiten