Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 23 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Help de dieren de winter door: vijf tips

De kou blijft aanhouden. Wij mensen hebben thuis een kachel en dikke winterjassen, maar de dieren buiten hebben die luxe niet. Die kunnen dus wel wat hulp gebruiken, zou je denken, maar niet alle hulp is goed voor de beestjes. Vijf tips om de dieren in jouw omgeving de winter door te helpen.

1 Bijvoeren alleen als het dagenlang vriest

Geef eekhoorntjes genoeg plek om nootjes te verstoppen - ANP
Geef eekhoorntjes genoeg plek om nootjes te verstoppen – ANP

Dieren bijvoeren is heel lief, maar niet altijd nodig. Wist je dat eendjes en andere vogels helemaal niet zo goed tegen brood kunnen, bijvoorbeeld? Je kunt ze beter vogelvoer of eendengraan geven. De meeste vogels in Nederland bouwen in de herfst een vetlaagje op, zodat ze de winter prima doorkomen. Bijvoeren hoeft dan ook alleen als de temperatuur een paar dagen lang onder nul blijft. Hetzelfde geldt voor eekhoorntjes en egeltjes: zij houden een winterslaap of hebben een wintervoorraadje aangelegd. Mocht je toch eten willen neerleggen, doe dat dan in een voederhuisje met wat vetbolletjes en zorg dat dit buiten bereik staat van de kat van je buren.

2 Maak je tuin diervriendelijk

Nestkastjes zijn een fijne overnachtingsplek in de winter - ANP
Nestkastjes zijn een fijne overnachtingsplek in de winter – ANP

Als je een tuin hebt, kun je de dieren extra goed helpen. Wat te denken van struiken of planten die in de winter nog bessen of vruchten dragen? Nestkastjes neerzetten of ophangen voor vogels, vlinders, bijen, vleermuizen en zelfs egels is ook een optie. Nog eenvoudiger is het om schuilplaatsen en verstopplekken te maken voor egels en eekhoorns: laat takken en bladeren liggen in je tuin.

3 Laat dieren in de wei niet in de kou staan

Deze dieren hebben geen last van de kou - ANP
Deze dieren hebben geen last van de kou – ANP

Niet alleen de vogeltjes, egeltjes en eekhoorntjes kunnen het zwaar hebben in de winter, ook de dieren in de wei hebben wat extra aandacht nodig. Paarden en schapen kunnen goed tegen de kou, mits ze niet geschoren zijn, uiteraard. Paarden veel borstelen in de winter kun je beter niet doen, dat komt hun wintervacht niet ten goede. Geiten en ezels hebben wel echt een droge en tochtvrije stal nodig: hun vacht is niet dik genoeg voor de Nederlandse winterkou.

4 Let op bevroren water

Watervogels hebben het zwaarder in de winter - ANP
Watervogels hebben het zwaarder in de winter – ANP

Als het vriest, is het voor dieren moeilijker om aan drinkwater te komen. Je kunt ze een handje helpen door drinkbakjes neer te zetten. Let wel op: geen ijzeren bakjes voor de vogels, daar vriezen ze aan vast. Als je een vijver hebt: maak een dieper gedeelte, zodat kikkers, padden en salamanders in de vorstvrije bodemlaag kunnen overwinteren. Vind je een vastgevroren dier in een sloot of plas? Probeer het dier dan niet los te trekken, maar laat het ijs rondom de poten smelten met een afgesloten pan of fles warm water op het ijs ernaast.

5 Bescherm hond en kat tegen sneeuw en ijs

How my cat feels about snow

Jouw Max of Simba kruipt in de winter net als jij graag zo dicht mogelijk tegen de kachel aan, maar naar buiten gaan vinden honden en katten ook wel fijn. Let wel extra goed op je viervoeter als je je dagelijkse rondje met ’m maakt: hou je hond buiten goed in beweging, zodat hij warm blijft en let op dat Bello geen sneeuw eet, dat is niet goed voor ’m. Katten weten over het algemeen beter of ze wel of niet naar buiten willen, maar zorg er wel voor dat het kattenluikje werkt. Oh, en vóór je met de auto wegrijdt: check wel even of er geen kat onder je motorkap of in de garage is gekropen.

Informatie

Meer weten? Check hier alle tips van de Dierenbescherming. Kom je misstanden tegen met dieren en hun verzorging? Waarschuw dan de dierenpolitie via telefoonnummer 144.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.