Els Anker
Els Anker Nieuws 1 jan 2017 / 15:00 uur

Feest, brand en geweld: Oud en Nieuw in een notendop

De oudejaarsnacht is op veel plaatsen in Nederland feestelijk gevierd. Toch waren er ook dit jaar een groot aantal brandstichtingen, vuurwerkongevallen en feestvierders die zich niet wisten te gedragen. Oud en Nieuw 2017 in een notendop.

1 Mikpunt van geweld
In diverse steden en regio’s kregen hulpverleners tijdens de jaarwisseling te maken met agressie van omstanders. Onder meer in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Amersfoort en Leiden werden brandweerlieden en politiemensen bekogeld met vuurwerk. In de Haagse Schilderswijk raakte een politieagent zwaargewond bij een aanrijding. De agent moest worden gereanimeerd, maar op dat moment gooiden omstanders met flessen, stenen en vuurwerk. De ME moest ter plaatse komen om op te treden tegen de relschoppers. Over de toestand van de politieman is nog niets bekend.

2 Smog
Het vuurwerk heeft in de oudejaarsnacht een flinke hoop smog veroorzaakt. Op sommige plaatsen, met name in de steden, werd een concentratie fijnstof gemeten van meer dan 1000 microgram. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag. Boven de 200 microgram fijnstof per kubieke meter geldt de luchtkwaliteit als zeer slecht.

3 Alarmeringen
De hulpdiensten hebben bijna twee keer zoveel keer alarmeringen verzonden via het P2000-netwerk als een jaar geleden. Tussen oudejaarsdag 20.00 uur en nieuwjaarsochtend 02.00 uur stuurden de hulpdiensten 1.736 keer een oproep uit, bijna 90 procent meer dan het aantal in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de website Alarmeringen.nl. Via het P2000-netwerk worden politie, brandweer en ambulance opgeroepen bij incidenten. Het verkeer op dat digitale netwerk is live te volgen via Alarmeringen.nl.

4 Onrust in Amersfoort
Bij rellen in Amersfoort zijn bijna vijftig jongeren aangehouden. Al voor middernacht werd de politie opgeroepen omdat er een auto in brand was gestoken. Daarna werd het steeds onrustiger en volgden er knokpartijen en vernielingen. Politiemensen werden beschoten met lawinepijlen. Eén agent raakte gewond aan zijn gezicht door vuurwerk en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

5 Miljoenenprijs
De hoofdprijs van de oudejaarstrekking van de Staatsloterij is gevallen in Zeeland en Gelderland. De prijs van 30 miljoen euro viel op twee halve staatsloten, zodat twee prijswinnaars in beide provincies tijdens de jaarwisseling multimiljonair zijn geworden. Zij ontvangen ieder 15 miljoen euro belastingvrij.

6 Minder klachten
Het meldpunt vuurwerkoverlast heeft rond de jaarwisseling bijna 50 procent minder meldingen gekregen over vuurwerkoverlast. het laagste aantal in vijf jaar. Volgens initiatiefnemer van het meldpunt Arno Bonte kwamen er 45.000 meldingen binnen. Vorig jaar lag dit aantal op 89.000. „Het aantal klachten over te vroeg afgestoken vuurwerk en gestreste huisdieren is fors teruggelopen”, aldus Bonte tegen persbureau ANP. „De maatschappelijke discussie over vuurwerkoverlast heeft tot meer bewustwording geleid en tot verschuiving van de sociale norm. Mensen houden nu meer rekening met elkaar”.

7 Vuurwerkvegen
Duizenden Nederlanders trokken zondag gewapend met bezems de straten op om de vuurwerkresten van afgelopen nacht op te ruimen. De vrijwilligers deden mee aan de actie Nieuwjaarsvegen van de Stichting Nederland Schoon. Het is de derde keer dat de organisatie deze actie houdt.

8 Schade
Verzekeringsmaatschappij Achmea gaat ervan uit dat er deze jaarwisseling voor 10 tot 15 miljoen euro aan schade is aangericht. Vorig jaar liepen particulieren voor 13 miljoen euro brand- en vuurwerkschade op aan hun huizen en auto’s. „Het is niet normaal dat we dit soort schade binnen een paar uur aanrichten”, aldus een woordvoerder.

9 Autobranden
Op verschillende plekken in het land brandden auto’s uit: automobilisten in onder meer Utrecht, Culemborg, Veen, Leiden, Vlissingen, Almelo, Veenendaal, en Hoogezand zagen hun auto’s in vlammen opgaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feest, brand en geweld: Oud en Nieuw in een notendop
Sluiten