Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 17 jan 2017 / 15:48 uur

Noordlaren organiseert eerste marathon op natuurijs

De eerste marathon op natuurijs gaat door! Schaatsbond KNSB heeft bevestigd dat de organisatie dit jaar bij het Groningse Noordlaren ligt. „We missen nog een paar millimeter aan één kant van de baan, maar de omstandigheden zijn zo goed dat we zeker weten dat het goed komt”, aldus Willem Hut, competitieleider marathon bij de KNSB, tegenover RTV Noord.

Vier ijsverenigingen gingen de strijd met elkaar aan om de eerste marathon op natuurijs te kunnen houden. Het leek er maandagavond nog even op dat de eer naar Haaksbergen of Arnhem zou gaan, maar door onvoldoende ijsgroei werd het verrassend genoeg Noordlaren. In de nacht van maandag op dinsdag vroor het in het noorden van het land tot -10 graden.

De KNSB hoopte er in de eerste instantie op om de marathon op dinsdag te houden. Op geen van de ijsbanen lag echter genoeg ijs, en dus zal naar alle waarschijnlijkheid op woensdag de marathon plaatsvinden. De vrouwen starten vooralsnog om 10.00 uur, de mannen om 11.00 uur.

Vier keer eerder

Noordlaren heeft al vier keer eerder de primeur gehad; op 9 december 2002, 29 november 2010, 31 januari 2012 en 15 januari 2013 organiseerde IJsvereniging De Hondsrug op haar ijsbaan de eerste marathon op natuurijs. Vorig jaar, na twee winters waarin geen marathon kon worden gehouden, werd de marathon in Haaksbergen gereden. Hoewel de dikte van het ijs toen ook in Noordlaren in orde was, waren de weersvoorspellingen voor Haaksbergen beter. De winst ging tijdens deze marathon naar Irene Schouten en Gary Hekman.

Hoe wordt bepaald of het ijs goed genoeg is?

Er zijn twee manieren om te bepalen of het ijs voldoet aan de voorwaarden, stelt Ramon Kuipers van het KNSB. „De eerste manier is meten, waarbij je een gaatje boort en meet hoe dik het ijs is." Ten tweede wordt er ook ook naar de kwaliteit gekeken: „Af en toe zie je foto’s van zwart, doorzichtig ijs, dat is mooi gezond. Op het moment dat er sneeuw of luchtbellen tussen zitten, is het ijs zwak."

De ijsverenigingen steken veel moeite in het opbouwen van het ijs. „Er wordt steeds een laagje water op het ijs gesproeid of gedweild, en een paar uur later gebeurt dit opnieuw. Dat kan de hele nacht doorgaan", aldus Kuipers.

De rol van (natuur)ijsmeesters

Een marathon op natuurijs gaat pas door als de ijsdikte minstens 3 centimeter is. Het is aan de ijsmeesters van de KNSB om te bepalen of de marathon uiteindelijk doorgaat. Het meten van het ijs is echter niet de enige taak van een natuurijsmeester, ook de voorbereidingen en het in stand houden van het ijs zijn belangrijke taken .„IJsmeesters hebben een cruciale rol in de voorlichting in de aanloop naar een toertocht. Er ligt veel verantwoordelijkheid op hun schouders en daar moet je wel mee om kunnen gaan”, aldus Dirk de Groot tegen KNSB.

Het onderhoud begint zelfs al maanden voor de eerste marathon kan plaatsvinden. „De maaimachine moet in de winter bijvoorbeeld omgebouwd worden naar een veegmachine. De verlichtingspalen in het water moeten allemaal nog werken. Je plan moet bijgewerkt worden. Het is belangrijk na te denken over hoe het water onder de ijsbaan weg kan lopen, zodat het ijs niet scheurt of het water op het ijs gaat staan. Allemaal dingen waar je bij stil moet staan.”

Noordlaren organiseert eerste marathon op natuurijs
Arjan Waanders van ijsclub IJSCH meet samen met Willem Hut (competitieleider Marathon KNSB) de dikte van het ijs in Haaksbergen. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noordlaren organiseert eerste marathon op natuurijs
Sluiten