Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 27 jan 2017 / 18:14 uur

Een abortuspil kan je nu ook bij de huisarts krijgen

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn kunnen voortaan ook bij een huisarts terecht voor een abortuspil.

Hiermee wordt een overtijdbehandeling uitgevoerd, waarmee de zwangerschap in de eerste zestien dagen wordt afgebroken. Tot nu toe mochten alleen abortusklinieken en ziekenhuizen deze ingreep uitvoeren.

Vertrouwelijke omgeving

Het besluit dat vrijdag is genomen, staat al langer op de agenda van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, omdat ze het aantal abortussen in Nederland te hoog vindt. Schippers hoopt dat met dit besluit meer vrouwen de moeilijke beslissing in de vertrouwelijke omgeving van een huisarts maken.

„Door ook de huisarts een rol te geven, gaat de anonimiteit er af. Ik denk dat de huisarts een belangrijke toevoeging is aan de bestaande praktijk van hulpverlening aan vrouwen in nood”, aldus de minister in een eerdere verklaring.

Vergunning

De abortuspil kan niet zomaar worden uitgegeven door alle huisartsen. De arts moet hiervoor een vergunning krijgen, ter zake opgeleid zijn, een verklaring afleggen en samenwerken met klinieken en ziekenhuizen.

Uit cijfers van de Inspectiedienst uit 2014 bleek dat er jaarlijks ongeveer 30.000 keer werd geaborteerd in Nederland. Dat komt neer op 15 procent van alle zwangerschappen.

Reageer op artikel:
Een abortuspil kan je nu ook bij de huisarts krijgen
Sluiten