Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 12 jan 2017 / 17:48 uur

Duitsland zet weinig afgewezen asielzoekers uit

Ondanks de roep om snellere uitzetting van afgewezen asielzoekers, heeft Duitsland in 2016 nauwelijks asielzoekers uit Noord-Afrika uitgezet. Het ministerie van binnenlandse zaken meldt dat in de periode januari tot en met november 368 mensen naar een Noord-Afrikaans land zijn teruggebracht, terwijl er 8363 asielvragen zijn afgewezen.

Sinds de aanslagen op een kerstmarkt in Berlijn is het vluchtelingenbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel weer volop in het nieuws. Het is echter nog niet zo makkelijk om vluchtelingen uit te zetten. Veel van hen hebben namelijk geen papieren of het land van herkomst weigert de onderdanen weer op te nemen. Bovendien kan de uitzetting worden vertraagd door gezondheidsproblemen.

Strengere maatregelen

Persbureau AP meldde deze week dat Duitsland strengere maatregelen wil om uitgeprocedeerde asielzoekers en extremisten in de gaten te houden. Het gaat hierbij om onder andere het versoepelen van de voorwaarden om iemand vast te houden en het plaatsen van een elektronische enkelband.

Bovendien wordt meer druk uitgeoefend op het land van herkomst, door bijvoorbeeld ontwikkelingshulp in te houden. „We moeten de Tunesiërs eraan herinneren dat het in hun belang is dat deze ondersteuning blijft voortbestaan”, aldus een parlementariër van de Duitse regeringspartij SPD. Momenteel helpt Berlijn Tunesië met het opleiden van veiligheidspersoneel, schepen, techniek en militair materieel.

De maatregelen volgen nadat bekend was geworden dat de Tunesische Amri asiel had aangevraagd in Duitsland, maar niet kon worden uitgezet omdat het Noord-Afrikaanse land weigerde mee te werken. Bij de aanslag op een kerstmarkt bij de Gedächtniskirche kwamen twaalf mensen om het leven en raakten bijna vijftig mensen gewond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitsland zet weinig afgewezen asielzoekers uit
Sluiten