Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 10 jan 2017 / 19:05 uur

Duitsland gaat jihadistisch gevaar harder aanpakken

De Duitse regering gaat mogelijk gevaar uit islamitische hoek strenger aanpakken.

Dat hebben de Duitse ministers van binnenlandse zaken en justitie dinsdag, drie weken na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, bekendgemaakt.

Wettelijke regels

In ons buurland zullen er wettelijke regels komen om personen die een mogelijke bedreiging vormen, sneller en gemakkelijker op te kunnen pakken. Ook kan een asielzoeker in afwachting van zijn uitzetting sneller in hechtenis genomen worden.

Onder de ‘hardere aanpak’ valt verder het volgen van verdachten met behulp van een elektronische enkelband. Ook zullen „asielzoekers die hun identiteit verhullen”, verplicht worden om op één plek te blijven.

Nederlandse aanpak

Ook in Nederland wordt het jihadisme (de extreme ideologie die oproept tot het voeren van een heilige oorlog tegen ongelovigen) als een grote bedreiging gezien. Zo liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in december weten druk bezig te zijn met het kraken van versleutelde netwerken zoals WhatsApp en Telegram.

Ook zullen in ons land voormalige IS-strijders die terugkeren grondig worden onderzocht, vertelt NCTV Dick Schoof.

„De eerste golf terugkeerders bestond vooral uit gedesillusioneerde types. Wie nu terugkeert, heeft meer gedaan. We geloven niemand meer op zijn blauwe ogen als hij zegt dat hij bij IS alleen in de keuken heeft gestaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitsland gaat jihadistisch gevaar harder aanpakken
Sluiten