Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 20 jan 2017 / 08:11 uur

Drugsbaron El Chapo uitgeleverd aan de VS

Mexico heeft de drugsbaron Joaquín Guzmán Loera – beter bekend El Chapo – eindelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten, dat meldt het land. Na de uitlevering werd hij naar een gevangenis in New York gevlogen. Hiermee gaat een grote wens van de Amerikanen in vervulling, die al een tijd lang hopen El Chapo te kunnen berechten.

Geen doodstraf

De berechting van El Chapo zal in ieder geval niet leiden tot de doodstraf, zo hebben de Amerikanen verzekerd aan de advocaten. Voor hen was dat een van de belangrijkste redenen om een uitlevering te voorkomen. Het hoger beroep werd echter tot tweemaal toe afgewezen. Overigens moet hij in Amerika vrijdag direct weer voor de rechter verschijnen, in de New Yorkse wijk Brooklyn. De staten die hem ter verantwoording roepen zijn echter Californië en Texas. Staten die grenzen met Mexico, waar via El Chapo zijn drugsstromen liet lopen.

El Chapo is het brein achter Sinaloakartel (de Confederatie), ook wel het grootste drugskartel dat Mexico rijk is. Samen met Héctor Luis Palma Salazar – El Güero – richtte hij Sinaloa op in de jaren tachtig en binnen tien was het uitgegroeid tot het meest grote en beruchte van Mexico. De miljardair – hij was ooit nummer 701 op de lijst van Forbes – werd in die periode al een aantal keer opgepakt, maar wist steeds vrij te komen door agenten om te kopen.

Arrestaties

Uiteindelijk werd hij in 2014 gearresteerd, waarna de VS direct vroeg om de uitlevering van El Chapo. Dit proces duurde echter zo lang, dat handlangers ondertussen een tunnel naar de cel van hun leider wisten te graven van anderhalve kilometer lang en tien meter diep. Hierdoor wist hij wederom te ontsnappen.

Na een nieuwe arrestatie vorig jaar werd hij in extra beveiligde cel gezet, waarna hij ditmaal wel uitgeleverd kon worden. In de VS staat hij terecht voor onder meer moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en het witwassen van geld. Hij wordt beschouwd als de meest beruchte drugsbaas sinds Pablo Escobar, die in 1993 werd neergeschoten bij zijn arrestatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drugsbaron El Chapo uitgeleverd aan de VS
Sluiten