Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 16 jan 2017 / 13:25 uur

Dit doen presidenten van de VS na hun ambtstermijn

Barack Obama heeft vanaf komende vrijdag, nadat Donald Trump is geïnaugureerd, ineens heel veel vrije tijd. Wat deden zijn drie voorgangers na hun presidentschap?

Kunstschilder George W. Bush

George W. Bush zal niet alleen worden herinnerd als de 43e president van de Verenigde Staten, maar ook als groot kunstschilder. Althans, dat beweerde schilderes Bonnie Flood nadat ze Bush in 2013 een maand lang zes uur per dag les had gegeven.

De Texaan zette in het begin vooral honden op het witte doek, waaronder zijn eigen viervoeter Barney. Binnen een mum van tijd had Bush meer dan vijftig hondenschilderijen geproduceerd. Flood zei dat het beter was om ook op andere vlakken het vak onder de knie te krijgen, dus stortte de ex-president zich op landschappen.

Nadat het e-mailaccount van Bush (die van 2001 tot 2009 in het Witte Huis zat) was gehackt, werd duidelijk dat hij zich ook had toegelegd op het schilderen van zelfportretten. Zo stuurde hij kunstwerken van zijn eigen rug en voeten in bad en onder de douche naar zijn zus.

Bill ‘kassa’ Clinton

Als er iemand gebruik heeft gemaakt van zijn immense populariteit, is het wel Bill Clinton geweest. Nadat hij in 2001 het Witte Huis had verlaten, reisde hij de hele wereld over om toespraken te houden. Bedrijven stonden in de rij om hem te boeken.

Bij Achmea weten ze er alles van. Clinton hield op 28 mei 2011 in het Friese Achlum een speech voor de medewerkers van de verzekeraar, die hem maar liefst 600.000 dollar opleverde. Hij luisterde de viering van het tweehonderdjarige bestaan van Achmea op met een praatje over Neanderthalers, telescopen en de crisis in Griekenland.

Telefoonproducent Ericsson maakte het nog bonter, door maar liefst 750.000 dollar over te maken naar te ex-president in ruil voor een toespraak in Hongkong. Geschat wordt dat Clinton zo’n 100 miljoen dollar bij elkaar heeft gepraat.

Jumping George H. W. Bush

George Herbert Walker Bush vond het wel best, nadat hij van 1989 tot 1993 de rol van de machtigste man ter wereld had bekleed. Na zijn presidentschap verdween hij voor een groot deel uit beeld. Toch kon hij zijn oude baan niet helemaal loslaten en maakte hij gebruik van het recht om als ex-president rapporten van de CIA in te kunnen zien.

Verder werd hij door zijn zoon samen met Bill Clinton op belangrijke missies gestuurd. Zo coördineerde het duo in 2005 de Amerikaanse hulpverlening na de tsunami, woonden ze gezamenlijk de begrafenis van de paus bij en zamelden ze na orkaan Katrina geld in voor de inwoners van New Orleans.

Zijn 90e verjaardag vierde hij met een parachutesprong.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit doen presidenten van de VS na hun ambtstermijn
Sluiten