Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 26 jan 2017 / 15:25 uur

De muren komen al heel lang op ons af

Een muur. Over het algemeen besteden we niet bijster veel aandacht aan het fenomeen. Een stapel stenen, of hout, daar maken we niet veel woorden aan vuil. Toch spelen verschillende muren door de geschiedenis heen een absolute hoofdrol.

De muur tussen Mexico en de Verenigde Staten houdt de gemoederen al enige tijd bezig. Het gedroomde pronkstuk van Donald Trump kent illustere voorgangers.

De muur van Sacsayhuamán (Peru)

Om hun forten en steden te beschermen tegen aardbevingen, bouwden de Peruanen deze muur. Toen de Spanjaarden in de Peruaanse stad Cuzco aankwamen, geloofden ze hun ogen niet. Ze vonden het onwaarschijnlijk dat de plaatselijke bevolking in staat was om een dergelijke muur te bouwen. Het bouwwerk is een toonbeeld van bouwkundige precisie. De stenen sluiten perfect op elkaar aan.

Kauwgomballenmuur (Seattle)

Geschiedkundig van weinig waarde, maar wel heel opvallend is de muur van kauwgom in een steegje in Seattle. De Market Theater Gum Wall is, logisch, een muur vol met kauwgom van ruim 4 meter hoog. De traditie van kauwgom op de muren plakken begon in 1993. Een theatergroep begon muntjes op de muur te plakken met kauwgom. Er is twee keer geprobeerd om de muur schoon te maken, maar daarna is het maar zo gelaten.

Muur van Babylon (Irak)

Babylon was de hoofdstad van de regio Babylonië, gelegen vlak bij het huidige Bagdad. Babylon ontwikkelde zich tot een belangrijk handelscentrum. Omstreeks 1800 voor Christus liet Sumu-abum, leider van de Semitische stam van de Amorieten, een muur rondom de stad bouwen.

Vietnam Veterans Memorial (VS)

Als Trump zijn zin krijgt, zal zijn ‘Mexicaanse muur’ niet de eerste indrukwekkende muur zijn in de VS. In 1982 zaten alle Amerikanen aan de buis gekluisterd. Toen werd het Vietnam Veterans Memorial onthuld. Dit monument is bedoeld als een eerbetoon aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Er zijn ongeveer 58.000 namen in de muur gegraveerd.

Westmuur (Klaagmuur) (Israël)

Deze muur is gebouwd in de jaartelling voor Christus en maakte deel uit van de Joodse Tempel, die was gevestigd op de Tempelberg in de stad Jeruzalem. Toen de Romeinen dit gebied omstreeks het jaar 70 veroverden, hebben zij de tempel volledig verwoest. Alleen een stuk van de Westmuur is bewaard gebleven. Veel mensen brengen een bezoek aan deze muur. Ze doen er een gebed en steken er een briefje tussen de voegen van de Westmuur. Tijdens de Romeinse tijd was het voor de joden verboden in Jeruzalem te komen. De bijnaam heeft de muur te danken omdat lange tijd de vernieling van de tempel werd herdacht door joden, die eenmaal per jaar wel toegang kregen om hun beklag te doen.

Berlijnse Muur (Duitsland)

De bekendste muur van Europa. In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 gaf Walter Ulbricht opdracht tot de bouw van deze muur om Oost- en West-Duitsland van elkaar te scheiden. Een paar weken later stond er een zwaarbewaakte betonnen muur van 45,1 kilometer rondom het westelijk deel van Berlijn. Op zeven plekken waren er doorgangsposten. Ondanks de strenge controles waagden vele mensen vanuit het oosten een klim naar de overkant. Hierbij zijn 138 mensen gedood. In 1989 werd de val van de Berlijnse Muur aangekondigd: twee jaar later was de muur zo goed als afgebroken.

De Chinese Muur (China)

Er is geen muur zo beroemd als de Chinese Muur. De Chinezen hebben enorm veel tijd en arbeiders besteed aan het beschermen van het Chinese Rijk. Daarvan is de Muur het meest bekende voorbeeld. De Ming Dynastie begon aan het bouwen van de muur met een lengte van ruim 6000 kilometer. Het duurde wel eventjes voor het bouwsel klaar was, van 1368 tot 1644. Overigens is de muur eigenlijk langer dan 6000 kilometers. Als je er de natuurlijke grenzen, zoals bergen, heuvels en rivieren bij optelt, dan kom je uit op een totale lengte van 8850 kilometer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De muren komen al heel lang op ons af
Sluiten