Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 30 jan 2017 / 11:22 uur

De belangrijkste kandidaten presidentschap Frankrijk

De Franse socialistische partij verkoos zondag Benoît Hamon tot presidentskandidaat. Daarmee zijn alle presidentskandidaten in Frankrijk bekend. Metro zette de vijf belangrijkste kanshebbers op een rij.

De verkiezingen om het Franse presidentschap staan gepland voor 23 april (eerste stemronde) en 7 mei (tweede stemronde). Doorgaans zijn er twee stemrondes nodig om tot een winnaar te komen. De winnaar van de verkiezingen is voor vijf jaar president van het land.

Francois Fillon (Les Républicains)

De 62-jarige Francois Fillon was minister-president van Frankrijk van 2007 tot 2012. Toen werd hij nog overschaduwd door toenmalig president Nicolas Sarkozy. Tijdens de voorverkiezingen waren de rollen omgedraaid en kwam Fillon als winnaar uit de strijd.

Voor het centrum-rechtse Les Républicains heeft Fillon plannen voor radicale economische bezuinigingen, waaronder het laten verdwijnen van een half miljoen banen in de publieke sector. Verder pleit hij voor het afschaffen van de 35-urige werkweek en het opheffen van de vermogensbelasting. Vaak wordt hij vergeleken met de voormalig Britse premier Margaret Thatcher.

Verder wil Fillon dat de Franse nationaliteit van jihadisten die uit Irak of Syrië terugkeren, wordt afgenomen. Fillon wil zich daarnaast bij Rusland voegen om de Syrische president Bashar al-Assad bij te staan bij het verslaan van islamitische staat.

Francois Fillon. Foto: epa.

Marine le Pen (Front National)

Marine Le Pen (48) nam in januari 2011 het leiderschap over het rechtse Front National (FN) over van haar vader. Het verkiezingsprogramma van de partij moet nog worden gepubliceerd.

Voor de verkiezingen in 2012 stond in het programma dat Front National het jaarlijks aantal binnenkomende immigranten wilde terugschroeven van 200.000 naar 10.000. Verder werd melding gedaan van uitzetting van illegale immigranten, het voortrekken van Franse burgers op gebied van banen en huisvesting, terugtrekking uit de EU en afscheid nemen van de euro, een toename van de politie-inzet en het creëren van 40.000 nieuwe gevangenisplekken.

Marine le Pen. Foto: epa.

Emmanuel Macron (En Marche)

Namens En Marche dingt de 39-jarige Emmanuel Macron mee naar het Franse presidentschap. Hij is een van de jongste deelnemers aan de verkiezingen en was sinds 2014 minister van financiën.

Macron is vooral bekend vanwege de zogenaamde ‘Marcon Wet’, een controversiële wet waardoor winkels vaker op zondag open mogen zijn en buitenlandse werkgevers die transportactiviteiten in Frankrijk uitvoeren, hiervoor personeel moeten detacheren.

In april 2016 richtte Macron zijn eigen ‘En Marche’ op, dat hij omschreef als ‘noch links noch rechts’. Op 30 augustus van dat jaar legde hij zijn werk als minister neer en richtte hij zich op het presidentschap.

Toen Macron aankondigde zich kandidaat te stellen, omschreef hij Frankrijk als een land dat „wordt geblokkeerd door corporatisme”. Macron wordt gezien als een economisch liberaal, zo wil hij een eind aan de 35-urige werkweek voor jonge werknemers. Op het gebied van maatschappelijke vraagstukken neigt Macron meer naar links. Verder pleit hij voor deregulering binnen bepaalde Franse industrieën en een grotere controle op de politieke macht.

Emmanuel Macron. Foto: epa.

Jean-Luc Mélenchon (Parti de Gauche)

De linkse Jean-Luc Mélenchon (65) is namens Parti de Gauche kandidaat voor het presidentschap van Frankrijk. In november vorig jaar kreeg hij steun van Parti Communiste Français.

Mélenchon maakt zich zorgen over productie, handel en consumptie en ziet ook klimaatverandering als een groot probleem. Mélenchon roept verder op om Europese verdragen los te laten, omdat volgens hem het economisch liberalisme van de EU de mogelijkheid om democratische veranderingen door te voeren, heeft ondermijnd.

In 2012 deed Mélenchon ook mee aan de presidentsverkiezingen. Hij kreeg toen 11% van de stemmen en eindigde daarmee op een vierde plek.

Jean-Luc Mélenchon. Foto: afp.

Benoît Hamon (Parti socialiste)

Zondag werd de 49-jarige Benoît Hamon gekozen als presidentskandidaat van de Franse socialistische partij. Na de eerste ronde te hebben gewonnen, kreeg hij in de tweede ronde meer stemmen dat voormalig minister-president Manuel Valls.

Hamon is oud-minister van onderwijs. Toen hij zijn campagne in december begon, werd niet verwacht dat Hamon serieus kans maakte op een uitverkiezing, maar zijn boodschap van ‘hoop en vernieuwing’ sloeg aan.

Over het economische beleid van de huidige president Francois Hollande (ook een socialist) liet Hamon zich meerdere keren negatief uit.

De strijd tussen Hamon en Valls werd ook gezien als een strijd om de koers van de partij: Hamon vertegenwoordigde de linkse vleugel van de partij en Vall het centristische kamp.

Benoît Hamon. Foto: afp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De belangrijkste kandidaten presidentschap Frankrijk
Sluiten